Lieg tegen jezelf, zo word je succesvol én gelukkig

Naast een aantal nadelen blijkt tegen jezelf liegen toch ook voordelen op te leveren. Als je jezelf immers wijsmaakt dat je beter, slimmer én getalenteerder bent dan eigenlijk het geval is, kan dat soms zelfs werkelijkheid worden.
#

Tegen jezelf liegen – of zelfdeceptie – kan volgens The Wall Street Journal voor een aantal voordelen zorgen. “Zelfdeceptie is niet gewoon liegen of faken, het gaat dieper en is gecompliceerder”, aldus Del Paulhus, professor psychologie aan de University of British Columbia. “Het draait om sterke psychologische krachten die ons tegenhouden een onaangename waarheid over onszelf te ontdekken.”

“Geloven dat we getalenteerder of intelligenter zijn dan werkelijk het geval is, kan ons helpen om anderen te beïnvloeden en voor ons te winnen”, zegt Robert Trivers, professor antropologie aan de Amerikaanse Rutgers University. “Een leidinggevende die zichzelf moed inpraat door zichzelf wijs te maken dat hij een geweldige publieke spreker is, zal zich niet alleen beter voelen wanneer hij op moet, maar zal ook een zelfverzekerde stijl vertonen waardoor anderen worden overtuigd van zijn kunnen.”

Sociale vs. evolutionaire psychologen

Onderzoekers zijn het niet met elkaar eens over wat er precies in het brein gebeurt tijdens zelfdeceptie. Volgens sociale psychologen misleiden mensen zichzelf onbewust om hun zelfbeeld te verbeteren en zich beter te voelen. Evolutionaire psychologen, die zeggen dat verschillende delen van het brein op hetzelfde moment tegenstrijdige overtuigingen kunnen koesteren, verklaren dat tegen jezelf liegen een manier is om in je eigen voordeel anderen voor de gek te houden.

Uit een studie blijkt dat vrouwelijke studenten met leidinggevende posities op hun campus hoger scoren op metingen van zelfdeceptie. Vrouwen die naar leiderschap streven, vergeten gemakshalve een aantal negatieve eigenschappen, zoals het feit dat vrouwen die zich dominant gedragen als meer mannelijk worden beschouwd.

De juiste grens vinden

Het vergt wel een zekere mate van zelfdiscipline om ervoor te zorgen dat jezelf voorliegen geen belemmering wordt tijdens het werk of in relaties. De truc is om de juiste grens te vinden, zegt Michael Norton, professor aan de Harvard Business School. Terwijl een beetje zelfdeceptie niet echt ongezond is, kan veel en vaak tegen jezelf liegen dat echter wel zijn.

Zelfdeceptie is voordelig wanneer mensen negatieve gedachten onderdrukken, zichzelf voorstellen dat ze in de toekomst van successen kunnen genieten en wanneer ze optimistisch blijven over hun capaciteiten. Mensen die op deze manieren tegen zichzelf liegen kunnen zo hun prestaties of overtuigend vermogen zelfs verbeteren. Het juiste evenwicht vinden is dus de boodschap!

(nm) – Bron: Express.be 

17 augustus 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook