8 manieren om je eerste indruk te verknoeien
Een op drie rekruteerders zegt binnen de 90 seconden te weten of ze een sollicitant al dan niet zullen aannemen. De eerste indruk is dus super belangrijk.
Niet meteen lichaamstaal, zeg je? Toch wel! Wie op het laatste moment (of erger nog, te laat) toekomt, zal zelden rust uitstralen. Terwijl die rust je helpt om zelfzeker over te komen. Bovendien getuigt op tijd komen van respect voor de persoon waarmee je afspreekt.
Vers gestreken kledij, een verzorgd kapsel, net voldoende make-up, een frisse adem, propere handen en nagels: het lijkt evident, maar wordt toch vaak vergeten. Een onverzorgd uiterlijk verknoeit je lichaamstaal, laat je hier dus niet vangen!
Mensen nemen je eerst volledig op, maar focussen dan op je gezicht. Als je voldoende glimlacht, bewijs je dat er graag bent. Te weinig glimlachen maakt een gesprek gespannen, teveel glimlachen komt dan weer geforceerd over.
Lijkt evident? Toch komen weinig mensen gemeend vriendelijk over bij een kennismaking. Vriendelijkheid blijkt uit de toon van je stem, je gezichtsuitdrukking en wat je zegt. Tip: focus op je gesprekspartner en toon interesse, dat werkt altijd! Ook dat is lichaamstaal...
Leun je teveel achterover, dan lijk je lui en arrogant. Leun je teveel voorover, dan kom je al snel agressief over. Zit of sta dus rechtop. Als je staat en iemand vraagt je om te beslissen, dan kan je een kleine stap vooruit zetten. Nooit achteruit, dan lijk je onzeker.
De manier waarop je je hand uitsteekt en de handdruk zelf bepalen een groot deel van je lichaamstaal. De meeste mensen houden van een stevige handdruk, vermijd dus slappe of vochtige handen (talkpoeder!). Tip: wacht als man tot een vrouw haar hand uitsteekt.
Oogcontact – zeker bij een handdruk – toont interesse. De grens tussen oogcontact en staren is subtiel, maar bijzonder belangrijk. Kijk je te snel weg? Dan lijk je onbetrouwbaar of nerveus. Omhoog- of rondkijken wijst erop dat je liegt of doet alsof.
Ook hier: overdrijf niet. Te weinig knikken komt afstandelijk en onverschillig over. Knik je teveel? Dan lijk je het met alles eens te zijn en lijk je onderdanig. Niet meteen je favoriete lichaamstaal. Een korte knik af en toe toont dat je luistert en betrokken bent.
Veel mensen weten geen blijf met hun handen. Ze zetten ze in hun zij (agressief), houden ze in hun zakken of achter hun rug (stijf), vouwen ze samen (zwak) of bewegen er voortdurend mee (nerveus). Gebruik ze af en toe om iets te ‘onderlijnen’ en hou ze verder stil.
Snel kijken hoe laat het is? Even dat o-zo-belangrijke berichtje checken op je smartphone? Ook dat is lichaamstaal. En denk maar niet dat je gesprekspartner het heeft gemist… Het komt bijzonder ongemanierd over, niet doen dus!
Heb jij nog wat werk aan je lichaamstaal? Slechte gewoontes leer je snel af voor de spiegel of door te oefenen met een vriend(in). Je zal versteld staan van het resultaat!
(ndd)
Nadine De Deken (Filline) geeft al bijna 40 jaar kleuranalyse en stijladvies. Ze schreef ook tal van succesvolle kleur- en stijlboeken. Lees haar gratis e-book of verken haar website.
2 januari 2020Een op drie rekruteerders zegt binnen de 90 seconden te weten of ze een sollicitant al dan niet zullen aannemen. De eerste indruk is dus super belangrijk.
Soms zeggen gebaren en gelaatsuitdrukkingen meer dan 1.000 woorden. Daarom: een greep uit de opmerkelijkste beelden van de voorbije G20-top!
Vaak is wat we zeggen, niet eens zo belangrijk. Onze uitstraling en lichaamstaal zijn veel meer doorslaggevend om onze baas te overtuigen.
Een compliment of positieve opmerking van je interviewer kan geruststellend en aanmoedigend zijn. Toch kunnen ze soms net zo goed een waarschuwing zijn.
Met onze non-verbale communicatie zeggen we vaak nog meer dan met woorden. Vandaar: deze 5 manieren van lichaamstaal én hoe je overkomt bij anderen.
Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek.
Ook als je al op een budget leeft, kun je nog een aantal maatregelen nemen om zoveel mogelijk van je loon of uitkering te sparen. Probeer deze tips eens uit!
Ook de agrarische sector springt volop mee op de kar van de digitalisering. Landbouwexpert Arvesta is op dit vlak een voorloper.
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.