Hoeveel hou jij over van 500 euro opslag?
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?
Een werkgever die opslag geeft, doet dat niet altijd volgens een begrijpelijke logica. Sommigen proberen subjectieve missers te voorkomen door zo objectief mogelijk te evalueren. Zij halen cijfermateriaal boven of onderwerpen je doelstellingen aan een precisieonderzoek.
Andere chefs evalueren meer op appreciatie en naar eigen goeddunken. Maak je vooral geen illusies: aan de meeste evaluaties hangt er wel een subjectief reukje.
Ontdek: Hoe haal je het maximum uit je salaris?
Wat je echter wél in de hand hebt, zijn je prestaties. Die van het voorbije jaar meerbepaald. En laat presteren nu een element zijn dat zo goed als altijd een impact heeft op zowat elke evaluatie. Goed om weten daarbij is dat salarisstijgingen in de Belgische markt steeds vaker gelinkt worden aan evaluaties. Eigenlijk is het eenvoudig: heb je goed tot uitstekend gepresteerd, maak je meer kans op opslag, ongeacht wie je bent of wat je baas echt van je denkt.
Goed geëvalueerd worden, is een kwestie van presteren, en dan vooral van meer en beter. Maar hoe doe je dat? ‘Hard werken jongen’, zal je vader zeggen. ‘Dan volgen de prestaties vanzelf.’ Waaruit je kan concluderen dat hoe harder je werkt, hoe meer je zal verdienen en hoe sneller je de ladder zal opklimmen.
E-gids: Tips voor een positief evaluatiegesprek
Moet je hard werken om hogerop te geraken? Niet per se. De meeste beloningssystemen houden niet zozeer rekening met de overgave of intensiteit waarmee je aan de slag gaat. Je wordt niet afgerekend op het aantal uren dat je op kantoor doorbrengt, wel op het resultaat dat je daarna kan voorleggen.
Zelfs al kom je ’s morgens als eerste op kantoor aan en vertrek je ’s avonds als laatste: als het resultaat onvoldoende is omwille van inefficiëntie, het nemen van foute beslissingen of het volgen van verkeerde redeneringen, dan zal je ondanks al die energie en tijd die je erin steekt wellicht niet beloond worden voor dit ‘harde werken’. Een organisatie wordt niet beter van mensen die hard werken, maar van mensen die hard werken én de juiste resultaten behalen.
Handig: 5 manieren om slimmer - en niet harder - te werken
Alles doen wat in je functieomschrijving vervat zit of ook doen wat erbovenop komt? Vaak is het een combinatie van beide. Een boekhouder die naast zijn regulier takenpakket meewerkt aan de integratie van nieuwe software en daarin ook succesvol is, kan het verschil maken. Op voorwaarde dat zijn regulier takenpakket er niet onder lijdt.
Evenwicht is belangrijk, ook hier.
Check: Talent of hard werken... waarmee geraak je het verst?
(wv) - Gebaseerd op ‘Uw verdiende loon’ van Ivan De Witte en Brecht Decroos, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 240 pagina’s.
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Het is een heel typische functie bij Colruyt Group: vijftig werkvereenvoudigers kijken waar het werk efficiënter kan verlopen. En vooral ook duurzamer.
De coronacrisis heeft ook zijn invloed op de salarisverhoging bij promoties. Slechts een minderheid krijgt bij zo’n promotie een hoger loon.
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?
Met de juiste vaardigheden is de kans groot dat je een goedbetaalde job kunt scoren. Welke vaardigheden maken de kans op een hoog loon groter?
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...