De 10 beste landen voor telewerkers
Waarom zou je als telewerker of digital nomad geen zonnige werkvakantie boeken in het buitenland? Dit zijn de 10 beste landen voor telewerkers.
Ook al omschrijft hij zichzelf niet zo, consultant Koen Blanquart is een digitale nomade. “Ik behoor tot de groep van mensen die de vrijheid van de technologie hebben aangewend om hun job niet meer op één plaats uit te voeren. En vooral niet meer in het klassieke kantoor”, vertelt Blanquart, die over zijn ervaringen het boek 'Thuisvoordeel' schreef. Hoe pak je dat aan, leven en werken als een digitale nomade?
Digitale nomaden werken overal. “We nemen onze laptop mee naar een plaats met min of meer stabiele internetverbinding in een land waar het – dankzij het plaatselijke klimaat of de prijs van de lokale drank – beter vertoeven is dan in onze thuislocatie”, vat Blanquart het samen met een knipoog.
Niet elke job, denk aan verpleegkundigen of winkelpersoneel, laat zich zomaar verplaatsen. Als digitale nomade moet je je job via digitale weg kunnen uitvoeren. “Wat eigenlijk betekent dat een rondreizende yogalerares volgens sommigen onder de nomaden geen echte digitale nomade is”, merkt Koen Blanquart op. Hij wijst hiermee op de specifieke subcultuur die de gemeenschap van digitale nomaden vaak streng afbakent. “In elk geval is de groep erin geslaagd om een succesvolle carrière uit te bouwen zonder zich aan de aloude ideeën van (hoofd)kantoor of nine to five te binden.”
4 basics van de digitale nomade: mijn werk is waar mijn laptop staat...
Digitale nomade is een way of life. “Ik evolueerde geleidelijk naar een nomadisch leven. Waar ik eerst wat langer op een vakantieoord bleef, evolueerde dat naar heuse workations: een combinatie van op reis gaan en tegelijk deeltijds werken in mijn tijdelijk verblijf. In Mexico ging ik ’s ochtends duiken en was ik tegen het eind van de voormiddag aan de slag met mijn team in New York”, aldus Blanquart. “Eens ik de smaak te pakken had, werden die periodes langer en steeds minder als een vakantie. Ineens was ik bijna non-stop nomadisch aan het leven.”
Het vergt overigens extra discipline om ervoor te zorgen dat je door de combinatie van werk en reizen voldoende uren kunt werken om een baas of klant tevreden te houden. “Bovendien zul je door jaloerse collega’s en managers meer dan ooit de neiging hebben om je werk te rechtvaardigen. Meer dan je ooit zou doen in een kantooromgeving”, oppert hij.
Telewerken vanuit het buitenland: waarop moet je letten?
Als je als werknemer van plan bent om langdurig in het buitenland te telewerken, moet je dit om te beginnen al melden aan je werkgever. Die kan weigeren om ermee in te stemmen. Blanquart heeft, als zelfstandig consultant, naar eigen zeggen het geluk gehad dat hij klanten trof die meegingen in zijn werkwijze. “Zij waren ermee akkoord dat ik een strategische rol kon spelen in hun organisatie, ook al was ik niet dagelijks of wekelijks op kantoor”, vertelt hij.
“Het waren visionaire bedrijfsleiders die me toelieten om op afstand te werken.” Overigens werk je vooral zoals jij dat wilt. “Als digitale nomade kun je nog elke dag naar kantoor gaan. Het belangrijkste is dat er een keuze is, zodat iedereen zelf het beste evenwicht kan zoeken tussen locatie, tijd en verwachte resultaten.”
Digitale nomaden worden vaak geassocieerd met het zogenaamde FIRE-concept (Financial Independence, Retire Early), een grote beweging in de Verenigde Staten. “Zij letten extreem op de kosten zodat er op relatief jonge leeftijd niet meer hard gewerkt moet worden.”
Anderen, zoals Blanquart zelf, zijn op zoek naar een betere work life balance. “Ik ervaarde als reizende ondernemer de werkdruk in New York. De stress is daar groter en anders dan in België. Als je daar 6 à 7 dagen 12 tot 16 uur lang aan het werk bent, dan stel je je de vraag of je nog 15 à 20 jaar in die ratrace wilt meedraaien”, stelt hij. “Daarom dacht ik: ik ga een voorafname doen op mijn pensioen, en de activiteiten die ik hiervoor plande naar voren schuiven. Al besef ik ook wel dat ik enkele jaren langer zal moeten werken.”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Digitale nomaden zijn vaak zelfstandig of hebben een bedrijfje. Maar zeker niet altijd. Stel dat je als werknemer lange tijd in het buitenland gaat werken. Een workation, zoals Blanquart het omschrijft. Dan kan de vakantiebestemming en de lengte van je verblijf een invloed hebben op de RSZ-bijdragen die je werkgever moet betalen en op je persoonlijke belastingsituatie.
“In veel landen geldt bijvoorbeeld de regel dat je er belastingplichtig bent zodra je meer dan 183 dagen in het land werkt”, merkt Blanquart op. Bovendien moet de werkgever nagaan of de arbeidsongevallenverzekering jouw buitenlandse telewerksituatie ook dekt.
Op wereldschaal werken als digitale nomade, dat betekent de uitdaging van het reizen. Je moet ook dikwijls omgaan met diverse tijdzones. “Enkele dagen geleden moest ik bijvoorbeeld vanuit New York vergaderen met België, waar het half negen ’s ochtends was. Maar dat betekende dat ik om half drie ’s nachts in een rustige ruimte moest zitten. Dat kan natuurlijk af en toe, maar als het een gewoonte wordt, kun je bedrogen uitkomen. Dan wordt de belofte van meer vrijheid en tijd om allerlei plekken ter wereld te bezoeken een grote leugen.”
Werken en leven op meer exotische plaatsen, kan je ook stevig op de proef stellen. “Het sociale weefsel van familie en vrienden, waar we in ons thuisland op terug kunnen vallen, bestaat ineens niet meer”, stelt Blanquart. “En terwijl de goede dagen in dit leven extra fijn kunnen zijn, is het omgekeerde ook waar: moeilijke dagen zijn vaak ook extra zwaar.”
Ten slotte is het voor velen ook gewoon nog een gek idee. “Als je op een eerste afspraakje een typische vraag als ‘waar woon je?’ krijgt, dan is je antwoord ongewoon en enigszins ingewikkeld”, besluit Blanquart met een glimlach. “Hoe vertel je mensen die je net ontmoet hebt dat je eigenlijk vrijwillig dakloos bent?”
Extra: Waar wil jij werken in het buitenland?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine - Thuisvoordeel - Wat we van digital nomads kunnen leren over plaatsonafhankelijk werken, Pelckmans Uitgevers, 2021, ISBN 978-94-6401-428-0.
25 maart 2022Waarom zou je als telewerker of digital nomad geen zonnige werkvakantie boeken in het buitenland? Dit zijn de 10 beste landen voor telewerkers.
Een flex office, thuiswerkplek, hippe koffiebar met wifi of zelfs een zonovergoten strandhut op Bali? Volgens Griet Vandenhouweele – auteur van Out of Office – kun je overal werken.
Thuiswerken doe je in principe van thuis uit… maar wat als jij je meer thuis voelt op een zomerse vakantiebestemming? Mag je zomaar kiezen waar je telewerkt?
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost.
Werk je graag op jezelf? Dit zijn 10 toffe jobs waarin je rust en ruimte vindt én enkel samenwerkt met je eigen skills.
Ga je op vakantie in het buitenland en neem je ineens je laptop mee om vanuit je vakantiehuisje wat te telewerken? Hier moet je op letten!
Nog niet klaar om uit de vakantiesfeer te stappen? Deze 6 tips zorgen ervoor dat je niet meteen weer in stressmodus raakt.
Mag je online vergaderen met collega’s vanop een terrasje? En mag je telewerken vanuit je vakantiewoning in het zuiden? Twee experts sturen ons op werkvakantie.
De Verenigde Staten waren lange tijd de absolute topbestemming . Maar vandaag is Canada het favoriete land.