6 psychologische spelletjes die rekruteerders spelen
In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.
Vooraleer je op sollicitatiegesprek vertrekt, denk je best eens goed na over de volgende vragen ...
Probeer op deze vraag zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Hier kan je namelijk echt geen fout antwoord op geven. Je kan immers zelfs van het meest eenvoudige intens gelukkig worden …
Leg uit waarom jij een meerwaarde zou betekenen voor het bedrijf. Neem diversiteit niet te letterlijk op, maar denk na over de verschillende kwaliteiten die je hebt en die interessant kunnen zijn voor je toekomstige werkgever.
Voor sommigen een moeilijke vraag, voor anderen een makkie. Bij deze vraag krijg je vrij spel, maar probeer toch geen al té persoonlijk antwoord te geven. HR-managers zijn niet geïnteresseerd in hoeveel katten je hebt, wel in jouw motieven voor bepaalde keuzes die je in je leven hebt gemaakt.
Met deze vraag wil je toekomstige werkgever weten hoe open je staat voor verandering. Hoe kijk je tegen bepaalde zaken aan en durf je wel eens te veranderen?
Doe geen betoog over romantische doelen die je wellicht toch nooit kan bereiken, maar wees realistisch. Hoe ver wil je komen bij dit bedrijf? Waar zie je jezelf over vijf jaar? Over tien jaar? Antwoorden dat je gewoon zo snel mogelijk veel geld wilt verdienen, is wellicht niet zo’n goed idee …
Af en toe een flater begaan, is absoluut geen ramp. De manier waarop je met een fout bent omgegaan is veel belangrijker. Hoe heb je de situatie opgelost en wat heb je er nu precies van geleerd?
Spontane antwoorden worden op deze vraag het meest geapprecieerd. Denk er niet té veel over na, sta gewoon even stil bij je goede, maar ook bij je minder goede kanten. Waarom wilt iemand jouw beste vriend(in) zijn?
Wanneer vind je jezelf succesvol? Met deze vraag wil de HR-manager graag toetsen welke verwachtingen je hebt en of deze verwachtingen te realiseren zijn binnen het bedrijf.
(nm) – Bron: Intermediair.nl
5 juli 2012In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.
Je bent het sollicitatiegesprek zonder kleerscheuren doorstaan, maar dan duikt het onvermijdelijke ‘Zijn er nog vragen?’ op en sta ...
Als je dacht dat je al moeilijke sollicitaties gedaan hebt, dan heb je het mis. Bij Google is het pas echt moeilijk om binnen te geraken. Enkele voorbeelden
Tijdens sollicitaties worden telkens dezelfde vragen gesteld? Niet bij Deloitte, Google of Volkswagen. Jobat bundelde de 20 zotste vragen ooit!
Om jou tijdens jouw sollicitaties alvast op de goede weg te helpen, hebben wij twee sollicitatiebrieven opgesteld die als mooi voorbeeld kunnen dienen.
Talent + hard werken = succes. Maar heb je met talent en werklust wel genoeg in huis om echt succesvol te worden?
Stephen werkt als interventietechnieker bij Fluvius. Hij getuigt over de vele kansen, de variatie en de voldoening die hij uit zijn job haalt.
Veerle is beenhouwer bij Colruyt Group, ze fileert de troeven van haar job.