5 tips om beter te communiceren op de werkvloer
Een goede communicatie bevordert de sfeer op de werkvloer én de band met je collega’s. Deze vijf tips stimuleren een transparante communicatie op de werkvloer.
Door goed te kijken, kun je veel zien. Wie tijdens een gesprek met een collega of leidinggevende de lichaamstaal goed in het oog houdt, ontvangt soms heel wat extra informatie.
Komt de verbale boodschap overeen met de lichaamstaal? Wil hij of zij misschien iets anders vertellen? Kennis van lichaamstaal kan ook bijzonder handig zijn als je zelf een boodschap op een bepaalde manier wil overbrengen. Het kan je boodschap versterken en krachtiger maken. Net daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van hoe je “praat” met je lichaam en hoe de ander dat doet.
Let wel: lichaamstaal is geen rocket science. Al naargelang de context kan de lichaamstaal verschillend geïnterpreteerd worden. Er bestaat dus geen handboek met standaard gelaatsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen en hun bijbehorende betekenis. Toch zijn er een aantal opvallende details die je tijdens een gesprek wel degelijk heel wat wijzer kunnen maken…
Lichaamstaal: 10 tips van kop tot teen
Een verbale boodschap is niet alleen de verzameling woorden die je gesprekspartner uitspreekt maar ook de manier waarop. Komt de stem zelfverzekerd over of net niet? En wat met de toonhoogte? Uit sociologisch onderzoek blijkt dat we een lage stem (vanuit de borstkas) hoger inschatten dan een hoge kopstem.
Een stem die plots overslaat, kan erop wijzen dat je gesprekspartner ongewild uit zijn of haar rol valt. Al kan het ook wijzen op een persoonlijke situatie: misschien heeft hij of zij net slecht nieuws ontvangen of zijn er wat persoonlijke problemen? Oordeel dus niet te vlug en geef het wat tijd vooraleer je een definitief oordeel velt over de lichaamstaal.
VIDEO: Wat je stemgeluid kan doen voor je carrière
Een assertieve houding met de borst vooruit en kin omhoog zorgt ervoor dat de boodschap goed en krachtig overkomt. Een slungelige of hangerige houding doet de ernst van de zaak met de seconde verder wegsmelten… al kan het ook puur de fysieke lichaamsbouw zijn van de ander.
Wist je dat voeten ook kunnen “praten”? De stand van de voeten zegt veel over de intentie van je gesprekspartner. Staat het bovenlichaam naar jou gericht maar wijzen de punten van de schoen naar een andere kant? Dan is de boodschap: “ik zal uit beleefdheid wel doen alsof ik naar jou luister maar in werkelijkheid heb ik hier helemaal geen zin/tijd/interesse in”. Idealiter beëindig je het gesprek en zoek je een beter moment om hem of haar aan te spreken.
Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen
Onze handen kunnen heel wat gebaren maken en met die gebarentaal heb je een heel assortiment aan versterkende of afwijzende lichaamstaal in handen. Kort samengevat: je handen zeggen vaak wat je niet uitspreekt.
Zelfs het haar kan een rol spelen in hoe een boodschap overkomt. Speelt of prutst hij of zij voortdurend aan het haar, dan kan dat wijzen op een vorm van subtiel verleiden … of gewoon zenuwachtigheid. Probeer daarom de situatie juist in te schatten vooraleer je hierover je oordeel velt.
TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?
(fd)
26 augustus 2022Een goede communicatie bevordert de sfeer op de werkvloer én de band met je collega’s. Deze vijf tips stimuleren een transparante communicatie op de werkvloer.
Nog voor je 1 woord gezegd hebt tijdens een sollicitatiegesprek heb je al een bepaald beeld van jezelf neergezet. En daar zijn we ons vaak niet van bewust.
Wanneer we communiceren gebruiken we vaak, bewust of onbewust, onze handen ter ondersteuning van wat we zeggen. Maar wat kan je beter NIET doen?
Vele sprekers hebben moeite om een krachtige houding aan te nemen bij een presentatie. Daarom … deze tips om je lichaamstaal te laten spreken!
Je kleuren en stijl bepalen de helft van je goede eerste indruk. Je lichaamstaal staat voor de andere helft. Daarom: 10 tips voor betere lichaamstaal!
Je kunt er in relatief weinig tijd voor zorgen dat je stem mooier en aangenamer klinkt. Drie tips...
Wat hebben Bill Clinton, Lance Armstrong en O.J. Simpson met elkaar gemeen? Alle drie werden ze (terecht) verdacht van flinke leugens.
Luister jij altijd even aandachtig naar je collega's of baas? Deze 5 technieken maken van je baas, je collega's, maar ook van jezelf een goede luisteraar.
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten: