Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Let op bij het lezen van lichaamstaal

Lichaamstaal gesprekspartner
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden en dat kun je gerust letterlijk nemen. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.

Het is maar een detail… of toch niet?

Door goed te kijken, kun je veel zien. Wie tijdens een gesprek met een collega of leidinggevende de lichaamstaal goed in het oog houdt, ontvangt soms heel wat extra informatie.

Komt de verbale boodschap overeen met de lichaamstaal? Wil hij of zij misschien iets anders vertellen? Kennis van lichaamstaal kan ook bijzonder handig zijn als je zelf een boodschap op een bepaalde manier wil overbrengen. Het kan je boodschap versterken en krachtiger maken. Net daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van hoe je “praat” met je lichaam en hoe de ander dat doet.

Let wel: lichaamstaal is geen rocket science. Al naargelang de context kan de lichaamstaal verschillend geïnterpreteerd worden. Er bestaat dus geen handboek met standaard gelaatsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen en hun bijbehorende betekenis. Toch zijn er een aantal opvallende details die je tijdens een gesprek wel degelijk heel wat wijzer kunnen maken…

Lichaamstaal: 10 tips van kop tot teen

Opvallende details

1. De stem

Een verbale boodschap is niet alleen de verzameling woorden die je gesprekspartner uitspreekt maar ook de manier waarop. Komt de stem zelfverzekerd over of net niet? En wat met de toonhoogte? Uit sociologisch onderzoek blijkt dat we een lage stem (vanuit de borstkas) hoger inschatten dan een hoge kopstem.

Een stem die plots overslaat, kan erop wijzen dat je gesprekspartner ongewild uit zijn of haar rol valt. Al kan het ook wijzen op een persoonlijke situatie: misschien heeft hij of zij net slecht nieuws ontvangen of zijn er wat persoonlijke problemen? Oordeel dus niet te vlug en geef het wat tijd vooraleer je een definitief oordeel velt over de lichaamstaal.

VIDEO: Wat je stemgeluid kan doen voor je carrière

2. De houding

Een assertieve houding met de borst vooruit en kin omhoog zorgt ervoor dat de boodschap goed en krachtig overkomt. Een slungelige of hangerige houding doet de ernst van de zaak met de seconde verder wegsmelten… al kan het ook puur de fysieke lichaamsbouw zijn van de ander.

3. De voeten

Wist je dat voeten ook kunnen “praten”? De stand van de voeten zegt veel over de intentie van je gesprekspartner. Staat het bovenlichaam naar jou gericht maar wijzen de punten van de schoen naar een andere kant? Dan is de boodschap: “ik zal uit beleefdheid wel doen alsof ik naar jou luister maar in werkelijkheid heb ik hier helemaal geen zin/tijd/interesse in”. Idealiter beëindig je het gesprek en zoek je een beter moment om hem of haar aan te spreken.

Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen

4. De handen

Onze handen kunnen heel wat gebaren maken en met die gebarentaal heb je een heel assortiment aan versterkende of afwijzende lichaamstaal in handen. Kort samengevat: je handen zeggen vaak wat je niet uitspreekt.

  • Zijn de handen in elkaar gevouwen? Dan kan dat wijzen op een gesloten houding en een mindere interesse van je gesprekspartner.
  • Geopende handen die naar jou toe wijzen, betekent dat er wel degelijk interesse is om naar jou te luisteren.
  • Met handen kun je ook de nadruk leggen op een bepaalde zin of woordencombinatie. Het maakt je bovendien assertiever en geeft kleur aan het gesprek.
  • Vingertoppen die je in een driehoek tegen elkaar houdt voor je borstkas wijzen erop dat je heel wat zelfvertrouwen hebt.
  • De pose met de borst vooruit en de handen achter de rug is een echte powerpose: het maakt je autoritair en in sommige gevallen superieur (al kun je hier best niet mee overdrijven).
  • Wil je je oprechtheid tonen, leg dan je hand kort op de bovenarm van de tegenpartij… maar niet te lang, anders komt het wat te intiem over.

5. Het haar

Zelfs het haar kan een rol spelen in hoe een boodschap overkomt. Speelt of prutst hij of zij voortdurend aan het haar, dan kan dat wijzen op een vorm van subtiel verleiden … of gewoon zenuwachtigheid. Probeer daarom de situatie juist in te schatten vooraleer je hierover je oordeel velt.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

(fd)

26 augustus 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  5. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?