Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Let op: ‘accidental managers’ komen steeds vaker voor

Accidental managers komen steeds vaker voor
Het is voor veel mensen in het bedrijfsleven dé ambitie: steeds meer verantwoordelijkheid krijgen, de ladder beklimmen en uiteindelijk manager worden. Maar bij die carrièreklim is het wel de bedoeling dat je goed ondersteund wordt of toch minstens training krijgt. Helaas blijkt het tegendeel waar. Er zijn steeds meer ‘accidental managers’: medewerkers die min of meer in stilte zijn gepromoveerd, maar daar helemaal niet goed op werden voorbereid.

Promoties uitdelen is leuk. Maar om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, hoort een werkgever wel een aantal maatregelen te treffen. Denk aan doelgerichte trainingen, praktische ondersteuning in het leren omgaan met meer verantwoordelijkheid, het helpen ontwikkelen van soft skills én ervoor zorgen dat de nieuwe positie van een manager gekend en erkend is onder de rest van het personeel.

Bij Robert Walters deden ze er onderzoek naar. Conclusie? In Europa zijn er steeds meer professionals die zich niet voldoende gesteund voelden in hun overstap naar een managementrol. Maar liefst 65%.

Lees ook: Wat zijn de essentiële vaardigheden voor een leider?

Weinig handvaten

En dat is niet het enige. Zo’n 30% van de managers heeft last van het imposter syndrome – het gevoel dat je niet op de juiste plek zit omdat je je beter en slimmer voordoet dan je eigenlijk bent. 24% van de ondervraagde leidinggevenden voelde zich overwerkt en 12% vond dat het aan ondersteuning en praktische handvaten ontbrak.

Kortom: het kader waarin nieuwe managers zich veilig kunnen ontwikkelen, kan bij heel wat bedrijven een stuk beter.

Extra: Hoeveel verdien je in een managementfunctie?

Erkenning nodig

Naast praktische gebreken en minimale ondersteuning in de nieuwe rol, is ook de erkenning een belangrijk punt. Helaas blijkt dat 68% van de ondervraagde managers zonder duidelijke aankondiging of erkenning van de werkgever naar de nieuwe functie overging. Vaak kwam er ook geen andere functietitel aan te pas en de salarisverhoging bleef bij sommigen uit. Niet bepaald motiverend, kunnen we wel stellen.

Bovendien leidt dit tot een sociaal probleem onder collega’s: waar autoriteit is, moet ook duidelijkheid zijn over wie die autoriteit heeft. Blijft een officiële aankondiging uit, dan kan dat tot onduidelijkheid en onvrede in de hiërarchie leiden. Een manager is immers verantwoordelijk voor de motivatie en het mentale welbevinden van zijn of haar teamleden, maar moet andersom ook erkend en gedragen worden door die teamleden.

CHECK: De vijf hoofdzonden van een manager

Wat kun je doen?

Zo’n 27% van de managers blijkt geen training te hebben gekregen voor hun leidinggevende rol. Een heel aantal wacht nog op die beloofde training. Gebrek aan tijd en budget blijken de grootste redenen voor managers om geen training aan te vragen.

Herken je jezelf in het profiel van een ‘accidental manager’? Dit kun je doen:

  • Kaart de ontbrekende training/kennis aan bij je meerderen.
  • Geef aan bij hr dat je nieuwe functie nog niet voldoende erkend is binnen de bedrijfsstructuur.
  • Schrijf jezelf in voor interne of externe opleidingen.
  • Ga in geval van een uitblijvende loonsverhoging zeker polsen bij hr naar de loonschalen van managementfuncties.
  • Vraag bij je leidinggevenden naar een heldere definitie van jouw functietitel en functie-inhoud. Bepaal op basis daarvan welke stappen je nog kunt nemen om voor duidelijkheid te zorgen.

Veel succes!

Interesse in een job als manager? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
Gelukkig met wat je verdient?

(ZINNIG) – Bron: Robert Walters

23 september 2024
Anderen bekeken ook