Bachelor verpleegkunde: reanimatie niet nodig
Hoe maak je achttienjarigen warm voor een job in de zorg? Een Reanimatiemarathon in de straten van Gent is een begin.
De escape room is een idee van de ministers Vandeurzen (Welzijn) en Crevits (Onderwijs). De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg ondersteunt het project door begeleiding te voorzien. Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg, legt uit waarom dit initiatief nodig is: "Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er in de komende jaren in Limburg duizenden openstaande jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Daarom willen we jongeren op een leuke manier enthousiast maken voor een zorgjob.”
En hij gaat voort: “We voorspellen dat Limburg in 2035 nagenoeg 130.000 inwoners zal tellen die ouder zijn dan 75 jaar. Een stijging van ruim 65% op nog geen 20 jaar tijd. Evenredig aan die toename stijgt ook de zorgvraag en wordt deze alsmaar complexer. Bovendien gaat een groot aantal zorgverleners in de komende jaren met welverdiend pensioen, wat ervoor zorgt dat de nood aan bijkomende werkkrachten in de zorgsector zeer prangend is, niet in het minst in Limburg.”
POM Limburg zet daarom de schouders onder de escape room. "Hier moeten de leerlingen, terwijl ze kennismaken met de gezondheidssector, samenwerken, een team vormen, linken leggen, probleemoplossend redeneren, communiceren met elkaar en met de familie van de patiënt, nauwkeurig en precies werken, enzovoort", stelt Gerits.
"Dit zijn allemaal belangrijke competenties in de zorg, en zeker in de verpleegkunde. Naast het oplossen van puzzels zullen ze ook bijvoorbeeld een hartslag moeten meten en de juiste medicijnen aan de patiënt moeten geven om tijdig te kunnen ontsnappen."
Alsof dat niet volstaat, zet POM Limburg voor dezelfde doelgroep nog een ander project in de markt. Onder de naam Limburgse Zorgberoepenrally’s zullen in november zorgorganisaties op diverse locaties in de provincie een 600-tal leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans geven om in een reële werkomgeving tijdens een halve dag kennis te maken met een aantal zorgberoepen.
Zo treden ze bijvoorbeeld in de voetsporen van een laborant, verpleegkundige, ergotherapeut, zorgkundige en technoloog medische beeldvorming. Via een traject, dat eerder deze week van start ging, worden de leerlingen goed voorbereid op hun specifieke opdracht. En wie weet... zit in deze groep later de beste zorgverstrekker ooit...
(kme)
20 april 2018Hoe maak je achttienjarigen warm voor een job in de zorg? Een Reanimatiemarathon in de straten van Gent is een begin.
Vorige week vond overal in Vlaanderen de Dag van Zorg plaats. Er werd in veel instellingen stilgestaan bij de personeelsproblematiek.
Werkgevers stellen vast dat jonge rekruten niet meer over dezelfde creatieve en technische jobgerelateerde vaardigheden beschikken als vroeger.
Het zijn uitdagende tijden voor de zorgsector, zeker voor de ouderenzorg. Monique werkt 27 jaar als zorgkundige en maakt de evolutie van dichtbij mee.
Karla en Jolien voelen zich als een vis in het Pfizer-water. “We werken in een ontzettend innovatief bedrijf met heel uitdagende projecten.”
De werkvloer is de plek bij uitstek waar beslissingen een enorme impact hebben. Benieuwd hoe je betere keuzes maakt? 4 tips!
Je loon is onderhandelbaar. Zeker het salaris van een nieuwe job. Dankzij de volgende 8 stappen ga je zo naar een hoger loon...
Wanneer draagt airconditioning bij aan onze gezondheid, en wanneer niet?
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...