Helft van Vlaamse jobstudenten werkt in horeca
De Vlaamse student zit niet stil: 83% onder hen verdient een centje bij. Een op de vier (25,5%) werkt minstens 380 van de toegestane 475 uren per jaar.
Lekker GEC staat voor Gents Ecologisch Centrum en is sterk geworteld in de milieubeweging. Maar de vrijwilligerswerking van weleer is geprofessionaliseerd: met Lekker GEC heeft Gent een uitstekend veggierestaurant met een missie. “Voor een vzw-structuur hebben we bewust niét gekozen”, zegt personeelsverantwoordelijke Laura Bracke.
“Lekker GEC is namelijk eerst een restaurant, dan pas een sociaal initiatief. We zijn vooral ondernemers. We wilden laten zien dat je anders kan ondernemen en zo jobs kan creëren.” Bij Lekker GEC werken er drie soorten medewerkers.
Laura Bracke is als HR-verantwoordelijke vast in dienst. Daarbij is ze tegelijk eigen baas én haar eigen werknemer! “We krijgen allemaal hetzelfde vaste loon uitbetaald: kok, hulpkok, HR-manager, administratief medewerker … We zijn met acht coöperanten tegelijk loontrekkende en onze eigen raad van bestuur. Een verschil met de meeste coöperaties, waar je zelfstandige bent. Goed voor onze werkzekerheid, meer vrijheid en minder administratieve rompslomp. We hebben wel een algemene vergadering, maar die zijn we vooral zelf. Later willen we daar nog klanten-coöperanten bij. Een coördinator zoals in een vzw hebben we niet, iedereen verdeelt het werk op gelijke voet. Een schoolvoorbeeld van deep democracy: elke stem is gelijk. Een cvba-so past daar het beste bij.”
Personeelsverantwoordelijke Laura Bracke zorgt dat er Artikel 60’ers aan de bak komen bij Lekker GEC. Via een trajectbegeleider bij het OCMW komen hier mensen terecht die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. “We hebben plaats voor acht ‘Artikel 60’-medewerkers en voor vier brugprojectjongeren die nog school lopen. Een essentieel onderdeel van onze werking.” Liam (22) begon ooit bij Lekker GEC in een brugproject: twee dagen school en drie dagen werk. Maar zijn opleiding tot hulpkelner werd afgeschaft. “Op mijn 18de zat ik zonder job. Via het OCMW ben ik dan in Artikel 60 opnieuw hier beland. Na een stage kreeg ik een jaarcontract. Ik leer hier veel: over snijtechniek, food pairing … en de werksfeer is super.” Of Liam kan blijven, hangt ervan af of er plaats is. “Maar hij kan meteen terecht in een restaurantploeg”, zegt Laura Bracke. “De lat ligt hoog. Elders word je klaargestoomd voor grootkeukens of atelierkeukens, bij ons voor de privéhoreca. Heeft iemand veel potentieel – zoals Liam – dan ben ik extra veeleisend.”
Louise (26) werkt als jobstudente bij Lekker GEC. Ze is afgestudeerd in de Podiumtechnieken aan het Brusselse RITCS en bij Lekker GEC vindt ze de ideale studentenjob. “Het was er boenk op voor mij”, zegt ze. “Dit heeft een sterke basis, een sterk idee. Daardoor kan je maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Ik ga om met andere jobstudenten, vluchtelingen, kansenjongeren ... de wereld op je bord. Geweldig om hier de handen uit de mouwen te steken. Het gaat snel én traag tegelijk: het restaurant doen draaien, opleiden, werkattitude en Nederlands bijbrengen, noem maar op. Ook als jobstudent help je hier mensen boven zich uitstijgen”, zegt Laura.
(wdh) - Jobstudent worden bij Lekker GEC? Infosessie op 27/09 om 16u30 in Lekker GEC, Poel 7- Gent. Mail: laura@lekkergec.be
27 september 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De Vlaamse student zit niet stil: 83% onder hen verdient een centje bij. Een op de vier (25,5%) werkt minstens 380 van de toegestane 475 uren per jaar.
In het tv-programma ‘Hoeveel ben je waard?’ getuigt ook de Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem over haar inkomsten, eigendommen en uitgaven ...
Het zakendiner is een ritueel. En het Belgische bedrijfsleven beheerst dit maar al te goed. “Onze klant wil verrast worden, maar ook gezond eten", luidt het.
Jobat vroeg zelfstandig restauranthouder Bart Roose (36) uit Essenbeek hoeveel hij netto per maand verdient ...
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
We vroegen Johan Gilbert (38) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Uit interviews van vicepresident Cody Teets bij 43 ex-werknemers blijkt dat ex-werknemers na hun tijd bij McDonald's met vijf levenslessen naar huis gingen.
Ruim zes op tien Belgen zijn (heel) enthousiast over hun werk. Hoeveel punten geef jij gemiddeld aan je werk?
Al gehoord van de Pomodoro-techniek? Het principe: verdeel je werk in hapklare brokken van 25 minuten en las daarna 5 minuten pauze in.