Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Van yoga tot afterwork drinks: veel vaker duiken initiatieven op die mentaal welzijn op de werkvloer moeten bevorderen. Al is de huidige situatie op dat vlak niet rooskleurig, blijkt uit een rondvraag van Antwerp Management School.
Zo heeft 28% van de respondenten ooit last gehad van stressgerelateerde aandoeningen, 21% van een depressie, 19% van een burn-out en 17% van een angststoornis. Bovenal kan of durft iets meer dan de helft van de werknemers hun mentale problemen niet met hun leidinggevende te bespreken.
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Het onderzoek toont ook aan dat leidinggevenden de oorzaak voor mentale problemen elders leggen dan medewerkers. Volgens leidinggevenden is de belangrijkste oorzaak waarom iemand uitvalt met mentale problemen gelegen op privévlak, vanwege de familiale of gezinssituatie. Ook vinden ze 'medewerkers die te veel willen in het leven' een topoorzaak, wat niet terugkomt bij de medewerkers zelf. Zij ervaren werkdruk als het grootste probleem.
Ontdek: Wat doet werkdruk met je lichaam?
Opvallend is dat leidinggevenden mentale gezondheid vaak als problematisch aanzien. Zo gelooft bijna de helft (48%) van de Belgische leidinggevenden dat medewerkers met mentale problemen hun collega’s emotioneel naar beneden kunnen halen, blijkt verder uit het onderzoek van Antwerp Management School (AMS). Meer zelfs: een kwart van hen (24%) geeft aan dat ze iemand met een historiek van mentale problemen niet zouden aannemen.
Een deel van het probleem ligt wellicht bij de organisatie zelf. Bijna vier op de tien (37%) leidinggevenden voelt zich niet gesteund door hun organisatie om medewerkers met mentale problemen te helpen. Daarnaast heeft 40% nooit enige vorm van psychologische ondersteuning, coaching of lezingen gehad over preventie, terwijl 70% nooit training of bijscholing kreeg. Toch erkent zes op de tien leidinggevenden dat het hun verantwoordelijkheid is om hun werknemers te ondersteunen.
Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Dat het aantal gezondheidsklachten toeneemt, blijkt alvast uit een recent onderzoek van Mensura, een specialist in preventie en welzijn op het werk. Een recordaantal werknemers in ons land kampt volgens Mensura met fysieke en psychische klachten.
Dat blijkt uit de gegevens die Mensura voor zijn onderzoek heeft verzameld bij 320.000 werknemers. Zowel het aantal fysieke klachten, waaronder nek-, rug- of schouderpijn, als psychische klachten blijken de laatste jaren fors toegenomen.
Extra: Hoe gezond is de Belgische werknemer?
(William Visterin)
24 mei 2024Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
In de strijd om zoveel mogelijk waardevolle werknemers aan boord te houden, schakelen ondernemingen de kracht van welzijnsinitiatieven in. Maar werken die ook?
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.
Je job mag jou dan wel grenzeloos veel arbeidsvreugde en zelfontplooiing opleveren, toch is het belangrijk dat je op tijd en stond je grenzen aangeeft...
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Naast heel wat arbeidsvreugde kan je job je soms ook wel eens de nodige stress bezorgen. Maar wat als het jou allemaal te veel wordt?
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.