Werken met de generatie 'Ja-maar-leg-een-keer-uit'
Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
Aan de slag gaan in een drukkerij ligt niet voor de hand: de printmedia-industrie is hightech en vraagt specifieke competenties. Geen wonder dat er 300 vacatures open staan: een goede opleiding tot printmedia-operator offsetdrukken of procesoperator drukafwerking is een noodzaak.
VDAB en GRAFOC slaan de handen in elkaar om via bedrijfsleren tot meer en beter opgeleide kandidaten te komen. De printindustrie is de eerste om leerwerken sectorbreed te organiseren.
Als kandidaat kun je een weekje proeven van een grafisch beroep voor je definitief kiest voor de opleiding. “Ben je erkend werkzoekende met een uitkering, dan behoud je die ook”, zegt communicatiemedewerker David Benoit van GRAFOC. “Voor je toekomstige werkgever is bedrijfsleren dé kans om je van A tot Z op te leiden tot een potentiële medewerker met de nodige competenties. Het pilootproject loopt in Oost- en West-Vlaanderen. Graphius in Gent is één van de eerste werkgevers in de printindustrie waar werkzoekenden na een leerwerktraject via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding) aan de slag gingen. Drie werkzoekenden hebben intussen een vast contract, drie anderen zijn in opleiding.”
“Enthousiast zijn de cursisten allemaal. Graphius stelt vooral drukafwerkers tewerk via deze formule, omdat specifiek daarvoor weinig opleidingen bestaan”, vervolgt Benoit. “Een grafische vooropleiding of technische voorkennis heb je niet nodig, wat technisch inzicht, zelfstandig kunnen werken, flexibiliteit en teamspirit doorgaans wel. Daar word je vooraf op gescreend.”
Vind je na het leerwerken toch geen job in het bedrijf, dan zoekt GRAFOC met je mee of er elders mogelijkheden zijn. De VDAB organiseert ook informatiesessies voor werkzoekenden. Heb je belangstelling, dan kun je je via GRAFOC bij bedrijven aanbieden om een opleiding te starten. Daarnaast staat GRAFOC ook in voor je begeleidings- en evaluatietraject tijdens je opleiding tot aan je tewerkstelling.
(wv) – Meer info: www.grafoc.be
18 december 2016Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
Wel eens jaloers op mensen die van de ene naar de andere taal switchen alsof het niets is? Enkele tips om sneller en beter een nieuwe taal te leren.
Eerst werken, de rest komt later. De 5 uren-regel keert die stelling helemaal om en focust vooral op leren. Daardoor haal je betere resultaten.
Experts in opleiding en ontwikkeling beschouwen gamification als een van dé trends in leren. CTG ontwikkelde een eigen versie van het bekende spel Monopoly.
Deze levensvaardigheden zijn zeker de moeite waard om aan te leren. Een tijds- en energie-investering die zal blijven lonen...
Jana is bemiddelaar onderwijs bij VDAB en is de brug tussen scholen en leerkrachten
De samenleving is diverser dan ooit, en ook op het werk is er steeds vaker die melting pot. Een goede zaak want diversiteit op de het werk heeft veel voordelen.
We vroegen aan Jonathan (41) hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?