Zó stoom je technische talenten klaar voor de toekomst
Wil je mensen overtuigen om een technisch beroep te gaan uitoefenen, dan is er veel meer nodig dan louter de voordelen ervan in de verf te zetten.
CNC-freezer, stellingbouwer of technoloog in medische beeldvorming: het zijn niet direct beroepen die je in vriendenboekjes van jongeren zal terugvinden onder de rubriek ‘wat wil je later worden’. Onbekend is onbemind, en dat leidt tot nieuwe knelpuntberoepen waar zich amper kandidaten voor melden.
Toch zijn er beslist jongeren die de talenten hebben om precies in deze beroepen een bloeiende carrière op te bouwen. Enige voorwaarde is dat ze op jonge leeftijd deze atypische jobs leren kennen en vervolgens een studiekeuze maken die toegang geeft tot deze sectoren.
Daar willen de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg, VDAB Limburg en Het Beroepenhuis best wel een grote inspanning voor leveren. Zo organiseerden ze (al voor de derde keer) de provinciale editie van de Vlaamse Doedag. Met groot succes, want bijna 500 leerlingen gingen uittesten in welke jobs hun interesses liggen en hun talenten het best tot hun recht komen. “De Doedag is niet alleen een leuke uitstap, maar maakt ook deel uit van een proces waarbij kinderen zich bewust worden van hun talenten in het kader van een juiste studiekeuze”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg, Tom Vandeput, vult aan: “Gezien de grote uitdagingen op de Limburgse arbeidsmarkt, is een krachtenbundeling van diverse actoren nodig om leerlingen zoveel mogelijk te laten proeven van diverse beroepen uit verschillende sectoren als zorg, logistiek, metaal, of bouw.”
De focus van deze editie lag op de zorgsector. Zowat de helft van de leerlingen bracht een bezoeken aan één van de vijf zorglocaties die in Limburg hun medewerking aan het project verleenden. De rest trok naar de T2-Campus in Genk en het VDAB-competentiecentrum in Bilzen, waar allerhande praktische beroepen zoals vrachtwagen- en autobusbestuurder, dakwerker, stellingbouwer of programmeur konden uitgeprobeerd worden.
“Je merkt dat leerlingen die op zo’n dag zelf de handen uit de mouwen steken en tegelijk uitleg krijgen van ervaren instructeurs, veel sneller enthousiast zijn”, zegt Fons Leroy, ex-gedelegeerd bestuurder van VDAB en momenteel kersvers voorzitter van Het Beroepenhuis. “Initiatieven zoals dit zijn dus van groot belang om leerlingen al op jonge leeftijd een ruime keuze voor te spiegelen en hen zo alle kansen op een succesvolle carrière te kunnen bieden.”
(kme)
5 november 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wil je mensen overtuigen om een technisch beroep te gaan uitoefenen, dan is er veel meer nodig dan louter de voordelen ervan in de verf te zetten.
Deed je het altijd goed op school? Maar heb je het gevoel dat je het werkleven minder vlot doorzwemt en het meer op spartelen lijkt? Je bent niet alleen.
Wie academisch opgeleide beginners zoekt, weet niet goed waar de toptalenten te rapen zijn. Studentenbedrijf Junior Consulting wil hen de weg wijzen.
Brecht Declercq (31) is al ruim zeven jaar actief bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Hij vertelt...
Hogeschool PXL beseft dat kiezen moeilijk is, en organiseert workshops om de competenties en interesses van studenten, beter te matchen met de geknipte opleiding.
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
Wat zijn de kernverantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden van een General Ledger Accountant? Welk loon krijgen ze betaald?
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Een welzijnsbeleid opstellen en uitrollen en elke medewerker erbij betrekken: dat is het opzet van stad Harelbeke.