Postgraduaat Bouwmanagement maakt manager van vakman
Met een postgraduaat Bouwmanagement willen Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent van goede vaklui ook betere managers maken.
Deze week werd officieel het einde gevierd van een grootschalig bouwproject bij Provil (Provinciaal Instituut Lommel). Zo'n 100 leerlingen uit diverse bouwrichtingen hebben er samengewerkt om een nieuw gebouw op te trekken. Ze deden dat met de hulp van bijna 30 bouwbedrijven en leveranciers van bouwmaterialen, die zowel hun kennis en ervaring kwamen delen, als met sponsoring in natura over de brug zijn gekomen. Op die manier kon er een nieuw schoolgebouw opgetrokken worden waarin de meest moderne technieken zijn verwerkt.
Het doel van het project is om de banden tussen industrie en onderwijs nauwer aan te halen. Door al doende te leren, komen de leerlingen in direct contact met het werkveld en krijgen ze misschien de microbe te pakken om later daadwerkelijk in de bouwsector te gaan werken. De nood aan extra instroom is immers groot en het is al lang geen evidentie meer dat leerlingen uit bouwrichtingen automatisch doorstromen naar de sector zelf.
Bijkomend heeft het initiatief als doel om de leerlingen de nieuwste technieken bij te brengen, zodat ze onmiddellijk inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt als ze hun diploma in handen krijgen. Zo hebben ze bij Profil alles geleerd over energieneutraal bouwen (BEN), verwarming met een ijsbuffervat, het opstellen van zonnepanelen, enzovoort. Twee halftijdse onderwijsontwikkelaars werden door de Vlaamse overheid aangesteld om de school te voorzien van didactische lesmaterialen en berekeningstools.
Eén van de bedrijven die met volle overtuigen aan het project hebben meegewerkt, is De Ceuster Bouwkranen uit Lommel. “Er is dringend een structurele oplossing nodig om de instroom van vakbekwame ruwbouwers in de sector te blijven garanderen", zegt CEO Davy De Ceuster.
"Het tekort is aan nieuwe krachten is al heel lang duidelijk. Wij dragen als onderneming ons steentje bij om de aantrekkelijkheid van de job te verhogen. Vandaar onze steun aan het project. Bijkomend hebben wij tijdens onze workshops en begeleiding gehamerd op het correct en veilig gebruik van bouwmachines. Dat zijn belangrijke aandachtspunten voor jongeren die straks hun eerste stappen in de bedrijfswereld zetten."
Bijzonder aan het project is dat het nog één jaar blijft staan, en daarna helemaal wordt afgebroken. Zo leren de leerlingen alles over de recuperatie en recyclage van materialen en wordt er plaats gemaakt voor de volgende lichting die opnieuw een hedendaags gebouw kan optrekken.
(kme) - Foto: (HBvL)
29 mei 2018Met een postgraduaat Bouwmanagement willen Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent van goede vaklui ook betere managers maken.
Al doende leert men. En al doende krijgt men goesting. Dat is althans het uitgangspunt van dit uniek project van Hogeschool PXL en UHasselt.
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
Jonge talenten Delphine, Elias en Jelle werken bij Infrabel. “De dynamiek maakt het voor iedereen boeiend”
Een gezond, duurzaam en proper kantoor zorgt voor gezonde werknemers...
De Federale Politie zoekt 70 beveiligingsagenten voor het nieuwe havenkorps
Welke steden vragen voor expats het meeste van de portemonnee en welke het minst? Mercer stelde ook dit jaar een Cost of Living City Ranking op.
Carl is customer proxy bij Liantis. Hij stippelt bij het hr-dienstenbedrijf al zestien jaar een boeiende carrière uit: “Als IT’er heb je hier heel veel mogelijkheden”
We vroegen aan Stephanie (31) hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...