Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Leerkracht vs. leerlingen: wie is de baas?

Leerlingen zijn mondiger geworden dan vroeger. Tot grote frustratie van de leerkrachten, die met momenten niet meer weten hoe ze op het gedrag moeten reageren.
#

25 januari 2010: De politie heeft een jongeman aangehouden nadat het tot een schermutseling kwam tussen hem en zijn leerkracht in de provincie Henegouwen. Toen de leerling het na een dispuut met een medeleerling aan de stok kreeg met de leerkracht en verhinderd werd de school te verlaten, probeerde hij zijn leraar met een mes te steken.

Dit is maar één voorbeeld uit de actualiteit. Natuurlijk gebeurt het soms ook omgekeerd. Denk maar aan het voorval van enkele jaren geleden, toen een leraar het hoofd van een leerling in een emmer cement duwde.

Mondiger

Leerlingen zijn inderdaad mondiger geworden en durven al wel eens van zich af te bijten. Of de leerkracht nog steeds de baas is in de klas? In een bevraging van onderzoeksbureau ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen, reageerden bijna alle leerkrachten positief. Eén derde van de bevraagde leerlingen denkt daar echter anders over.

Grenzeloze generatie

Onlangs kwam aan het licht dat een zestienjarige scholier uit Roermond (Nederlands Limburg) acht dagen in de cel moest omdat hij een leerkracht zou hebben proberen te vergiftigen. Steeds vaker duiken dergelijke verhalen op. Gewoon omdat er meer aandacht aan wordt besteed of omdat geweld op school frequenter aanwezig is?

Volgens het onderzoeksbureau Motivaction heeft alles te maken met de grenzeloze generatie. Mensen hebben het volgens hen steeds moeilijker om grenzen te stellen en te accepteren. Dit geldt ook in de schoolomgeving. Leerkrachten vragen zich af hoever ze mogen gaan in het straffen van leerlingen. ‘Om hier beter mee om te kunnen gaan, willen leerkrachten hulp om met probleemkinderen om te gaan’, zegt Frederik Smit van het Nederlandse onderzoeksbureau ITS.

Burn-out

En die hulp kunnen ze duidelijk gebruiken. Onlangs kopten de kranten dat leerkrachten het vaakst ziek zijn op maandag en vrijdag. Zouden ze steeds vaker afzien van stress? Als we bepaalde onderzoeken mogen geloven, is leerkracht een van de beroepen met de meeste kans op een burn-out.

Leraren gepest op Youtube

(mw) – Bron: gelderlander.nl 

25 november 2011