Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Last van een midcarrièrecrisis? Zo ga je ermee om...

Last van een midcarrièrecrisis
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze tergend saaie job? Heb ik mijn grote roeping misschien gemist? En zo gaat het nog wel een tijdje door. Vaak maanden aan een stuk. Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis. We hebben goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: je bent zeker niet alleen. Het slechte nieuws: ermee leren omgaan is niet altijd eenvoudig.

Een mid-carrière-watte? Net zoals de midlifecrisis wordt de midcarrièrecrisis gekenmerkt door een intense periode van zelftwijfel. Het komt meestal voor rond de leeftijd van eind de 30 tot 50 jaar – wanneer je de helft van je carrière al achter de rug hebt – en sleept vaak maanden aan. Je voelt je gedemotiveerd, bent professioneel opgebrand, stelt je loopbaan in vraag en maakt vaak roekeloze keuzes.

En nee, dan hebben we het niet over de aankoop van een stoere motor, maar wél over de drastische beslissing om van job te veranderen. In sommige gevallen de enige uitweg, al kan je die midcarrièrecrisis vaak ook tackelen door kleine aanpassingen door te voeren, zonder meteen je hele loopbaan overhoop te gooien.

Lees ook: 10 signalen dat jij je job beu bent

Zoek de bron van het probleem

Is er een onderliggende oorzaak voor je professionele ontevredenheid of lig je met jezelf in de knoop? Denk je écht dat je functie niks voor jou is of is het nieuwe er gewoon een beetje af? Staar je niet zomaar blind op het knagende gevoel dat je werk je ongelukkig maakt, als de kern van het probleem eigenlijk elders ligt. Een psycholoog kan je helpen om de warboel in je hoofd terug op orde te krijgen en je werkvreugde te herontdekken.

Is je professionele leven toch een doorslaggevende factor in je mentale crisis? Begin dan met kleine veranderingen in je werkdagen. Stel jezelf bijvoorbeeld kandidaat om mee te werken aan een nieuw project of ga eens lunchen met een collega die je minder goed kent.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Vind nieuwe uitdagingen

Als je elke zondagavond met pijn in het hart het weekend afsluit, dan is er meer aan de hand. Misschien vind je je functie-inhoud saai en verveel je je op de werkvloer. In dat geval is het een goed idee om de vacatures binnen je bedrijf goed in de gaten te houden. Geen zorgen: de professionele ladder opklimmen is nergens voor nodig. Ook met een horizontale verandering van job laat je een nieuwe wind door je loopbaan waaien.

Maar het hoeft ook niet onmiddellijk zo’n extreme wending te nemen. Door vrije tijd te investeren in het leren van een nieuwe skill of hobby, prikkel je je nieuwsgierigheid en geef je je zelfvertrouwen een boost. Laat je zelfwaarde niet afhangen van je job, maar zoek je voldoening buiten de kantoormuren.

CHECK: 5 vragen om jezelf te stellen alvorens een nieuwe job te zoeken

Durf de waarheid onder ogen te komen

Naast verveling, is ook het gebrek aan impact voor velen een reden om de carrière in vraag te stellen.

Heeft mijn job wel nut? Help ik de wereld vooruit door 8 uur per dag aan mijn bureau mails te beantwoorden? Zou de maatschappij instorten als mijn job niet zou bestaan? Werknemers bij wie de werkontevredenheid geworteld is in het verlangen naar betekenis, moeten zichzelf de vraag durven stellen of ze wel in de juiste sector actief zijn.

Wanneer je waarden en normen niet matchen met die van je werkgever of je het gevoel hebt nutteloos werk te verrichten, kan een carrièreswitch een uitweg zijn. Wie weet floreer je in de medische sector of verdwijnt die midcarrièrecrisis als sneeuw voor de zon zodra je de maatschappelijk relevante job van je dromen hebt gevonden. Te drastisch? Test je geschiktheid dan eerst via vrijwilligerswerk of tijdelijke opdrachten, voor je definitief de overstap maakt.

Omarm je midcarrrièrecrisis

Om een midcarrièrecrisis aan te pakken, geef je dus best gehoor aan dat langdurige ‘mis ik iets?’-gevoel, zonder meteen je hele loopbaan op het spel te zetten. Via zelfreflectie, kleine aanpassingen of nieuwe hobby’s stel je je professionele bestaan in vraag én pak je het probleem aan bij de kern.

Omarm je midcarrièrecrisis als een springplank om nieuwe passies en interesses te ontdekken. Blijft het knagen? Dan kan loopbaanbegeleiding rust brengen.

Extra: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch
Een carrièrevraag? Check het forum

(ZINNIG) – Bron: Karineblommaert.be / Forbes

28 oktober 2024
Anderen bekeken ook