Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
In de put zitten is nefast voor je dagelijks functioneren. Je weet dat je iets zou moeten doen, maar je hebt er gewoon geen zin in of energie voor. Dit negatieve gevoel kan lang aanslepen als je niet zo snel mogelijk actie onderneemt en jezelf herpakt.
Enkele tips die je hierbij kunnen helpen …
Soms krijgen mensen een depressief gevoel omdat ze simpelweg overweldigd worden door alle zaken die ze nog moeten doen. Zit je hoofd vol 'to do's' en zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan een stuk papier en lijst alle dingen op die zo snel mogelijk afgehandeld moeten worden.
Dit kan werkgerelateerd zijn, maar kan ook te maken hebben met je huishouden, gezin, sport etc. Alles eens op een rij zetten met behulp van een lijstje kan op zich al een grote opluchting zijn en je het gevoel geven dat je de zaken weer onder controle hebt.
5 tips: De optimale to-do lijst
Voel je je nog steeds overweldigd wanneer je jouw lijstje bekijkt? Begin dan met de 'dringendste' taak. Is deze omvangrijk? Maak er dan verschillende 'deeltaken' van en begin met de kleinste, makkelijkste opdracht.
Je voelt je onmiddellijk al een stuk beter, wanneer je eindelijk in actie geschoten bent en toch al iets (kleins) gedaan krijgt.
Dit is misschien het laatste waar je aan denkt wanneer je een dipje hebt. Maar soms is een sportieve pauze net wat je nodig hebt. Ga naar buiten voor een wandeling, loop een rondje in het bos, ga naar de fitness, of wat je ook doet van sport, maar kruip uit die diepe put en ga ervoor. Je hoeft niet per se een heuse training op poten te zetten, zelfs de kleinste beweging en onderneming van actie kan je gemoedstoestand de nodige boost geven.
Lees ook: Iedereen sportiever dankzij VR en technologie op het werk
Blijven rondhangen in je pyjama en je volledig laten gaan, heeft helemaal geen zin. Gewoon een lange, warme douche nemen en je proper voelen kan al wonderen doen voor je gemoed. Poets je tanden, kam je haar en verzorg jezelf. Nadien voel je je ongetwijfeld al heel wat beter.
Ook je huis eens af en toe verlaten wanneer je je niet goed voelt, kan je gemoed opkrikken. Wie de hele tijd thuis blijft en in zijn eentje blijft rondhangen, geraakt maar moeilijk verlost van die depressieve gevoelens.
Zet je favoriete 'levendige' muziek op en laat jezelf toe om op het ritme mee te bewegen. Vermijd deprimerende ballads, maar kies eerder voor nummers waarvan je instant vrolijk wordt.
Praat over je gevoelens met je geliefde, beste vriend(in), familie, collega … Er is niets mis mee om hen 'lastig te vallen' met je dipje, daar dienen goede vrienden nu eenmaal voor.
Kan je naar eigen gevoel toch nergens terecht? Doe dan een beroep op een professional. Je hart eens kunnen luchten maakt een groot verschil en heeft achteraf een enorme invloed op je humeur.
Check: Hoe hoog ligt jouw geluksscore?
(nm) - Bron: Zenhabits.net
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Wacht jij af tot je baas of HR manager je een voorstel doet voor een promotie of interne job switch, of neem je liever zelf het heft in handen?
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Je job mag jou dan wel grenzeloos veel arbeidsvreugde en zelfontplooiing opleveren, toch is het belangrijk dat je op tijd en stond je grenzen aangeeft...
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Je gaat elke dag naar je werk. Je bent blij dat je werk hebt. En toch knaagt er iets. Herken je volgende zaken? Dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging!
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...