Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Ziekteverzuim zet zich op alle niveaus door. Zo ziet Attentia het aantal korte ziekteperiodes (minder dan een maand) stagneren rond 3,3 procent. Het aantal zieken die langer dan een maand en korter dan een jaar thuisblijven, klimt naar 1,9 procent van de presteerbare uren. Langdurig ziek zijn – of langer dan een jaar afwezig zijn – stijgt ook dit jaar verder door en piekt op 2,89 procent van alle presteerbare uren.
De groep waarbij het aantal langdurig afwezigen het sterkst stijgt, is de leeftijdscategorie van 30- tot 50-jarigen. “Werknemers in deze categorie zitten in een enorme groeifase, zowel op het werk als thuis. Ze timmeren aan hun carrière en zijn bezig met de komst van kinderen en de bouw of aankoop van een huis. Dat brengt een zekere druk met zich mee, waardoor ze voornamelijk afhaken door een verhoogde psychosociale belasting”, legt Tim Vermeire uit.
Hoewel het taboe rond elementen zoals burn-out stilaan verdwijnt en de overheid bepaalde maatregelen neemt, blijft het aantal langdurig zieken dus stijgen. Recente wetgeving rond re-integratie van langdurig zieken heeft nog niet meteen effect. Volgens Vermeire moeten we dit ziekteverzuim op een andere manier aanpakken. “Er moeten structurele maatregelen komen om de afwezigheid zo veel mogelijk te voorkomen. De werkgever kan de oorzaken van psychosociale risico’s op het werk wegnemen, terwijl de werknemer ook, ondersteund door de werkgever, aan het eigen welzijn kan werken”, vindt Tim Vermeire.
Belangrijk hierbij is, volgens hem, een betere samenwerking tussen werkgever, werknemer, verzekeraars en ziekenfondsen. “Met meer transparantie en campagnes kunnen ze duidelijk maken wat het voordeel is om snel aan de slag te gaan na een afwezigheid”, oppert Vermeire, die het illustreert met cijfers.
“Wie minder dan zes maanden afwezig is, heeft 50 procent kans op re-integratie. Ben je langer dan twaalf maanden afwezig, dan daalt die kans tot onder de 20 procent. Snelle reactivering moet dus de focus zijn.”
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Het aantal langdurig afwezigen blijft in Belgische bedrijven toenemen. Dat is gek, want is er geen wet gekomen die re-integratie formeel vastlegt?
Elk jaar blijft meer dan 1 op 10 Belgische medewerkers gemiddeld 7 dagen thuis door de griep. Toch zijn er veel misverstanden over de griep.
Langer werken… Onderzoek toont aan dat niet de verplichting om langer te werken doorslaggevend is. Maar wel een verrassende andere reden.
Bureau-eilanden in een open werkplek. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
Is burn-out een ziekte van deze tijd? Kunnen enkel zwakkelingen er het slachtoffer van worden? Hoe zit het nu echt?
De zorgsector is nog altijd een zorgenkindje op de arbeidsmarkt. Toch is er een opvallende trend zichtbaar bij de instroom van nieuwe werkkrachten...