Wat als je van de trap valt tijdens al dat thuiswerk?
Zoveel mogelijk thuiswerken, is vandaag de boodschap, dankzij de Covid-19 crisis. Maar wat als je van de trap valt? Of tijdens de middag je voet omslaat tijdens het winkelen?
Indien je enkele maanden niet kan werken en dus tijdelijk arbeidsongeschikt bent ten gevolge van een arbeidsongeval of een ongeval dat zich voordoet op de weg van en naar het werk (het normale traject van en naar het werk), heb je in een eerste fase recht op gewaarborgd loon. In een tweede fase heb je recht op een ‘uitkering’ van de arbeidsongevallenverzekeraar waar jouw werkgever zich verplicht moet bij aansluiten.
Lees ook: Hoe goed doet België het inzake werkongevallen?
In principe ontvang je tijdens de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid gewaarborgd loon van jouw werkgever, ongeacht je leeftijd of anciënniteit. Vanaf de 31ste dag ontvang je rechtstreeks van de arbeidsongevallenverzekeraar een uitkering die overeenstemt met 90% van je gemiddeld dagloon. Dit loon is begrensd en ligt voor werknemers op 54.743,48 euro op jaarbasis (in 2024).
Zowel arbeiders als bedienden hebben gedurende de eerste 30 dagen arbeidsongeschiktheid recht op gewaarborgd loon. Het bedrag van het gewaarborgd loon is echter niet hetzelfde voor arbeiders en bedienden.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Arbeiders hebben gedurende de eerste 7 dagen recht op hun loon aan 100% (waarop socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing worden ingehouden). Van de 8ste tot de 30ste dag ongeschiktheid bedraagt het percentage van het gewaarborgd loon 85,88% van het normale brutoloon (waarop enkel bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden). Vanaf de 31ste dag valt de arbeider rechtstreeks ten laste van de arbeidsongevallenverzekeraar die het begrensd gemiddelde dagloon zal uitbetalen.
BEREKEN: Hoeveel hou jij netto over van je brutoloon?
De regeling voor arbeiders geldt ook voor bedienden die aangeworven zijn met een contract van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk van minder dan 3 maanden. Tijdens de tweede periode (dit is van de 8ste tot de 30ste dag van ongeschiktheid) ontvangt de bediende wel 86,93% van het normale brutoloon (en niet 85,88%).
Een bediende die wordt aangeworven met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur, of met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of een duidelijk omschreven werk van meer dan 3 maanden, heeft gedurende de eerste 30 dagen recht op zijn/haar loon aan 100%, rechtstreeks uitbetaald door de werkgever. Vervolgens ontvangt de bediende rechtstreeks van de arbeidsongevallenverzekeraar uitkeringen.
Ontdek: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
(lm) - Bron: Securex
24 juli 2024Zoveel mogelijk thuiswerken, is vandaag de boodschap, dankzij de Covid-19 crisis. Maar wat als je van de trap valt? Of tijdens de middag je voet omslaat tijdens het winkelen?
Welk effect heeft de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag op het ziekteverzuim?
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Het aantal woon-werkongevallen is de laatste jaren in stijgende lijn. Vooral ‘s ochtends kun je maar best uit je doppen kijken op de weg...
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?
Je moet naar de dokter of tandarts, maar je kan enkel een afspraak maken tijdens uren waarop je hoort te werken. Hoe zit het dan met je afwezigheid en je loon?
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
België zit in de Europese middenmoot inzake arbeidsongevallen.