Geen enkele organisatie is zo nauw betrokken bij de Vlaamse landbouwsector als Boerenbond. “We maken op heel wat vlakken het verschil”, vertelt Stefanie, tuinbouwconsulent bij Boerenbond voor de West-Vlaamse groentetelers. “We zorgen ervoor dat landbouwers zich op hun bedrijfsvoering kunnen focussen. We helpen ook door problemen en uitdagingen op sectoraal niveau aan te pakken. We verzamelen en bundelen wat er leeft bij de landbouwers op het terrein, om zo hun belangen op beleidsniveau te behartigen. Dat doen we altijd met een langetermijnvisie voor een rendabele en duurzame bedrijfsvoering.”
Stefanie werkt sinds 2015 als tuinbouwconsulent bij Boerenbond. “Ik bekijk de knelpunten in de dossiers van groentetelers en speel hun standpunten door op Vlaams niveau. Tegelijk geef ik advies aan de telers zelf.” Dat gaat telkens over het ruimere plaatje, zoals de impact van wetgeving op de bedrijfsvoering of tewerkstelling. Stefanie brengt landbouwers samen voor vorming en activiteiten rond actuele topics. “Ik zit ook regelmatig aan tafel om rapporten te bespreken en te kijken hoe we de zaken kunnen optimaliseren.”
Voor die rapporten heeft Stefanie een nauwe link met Jana, die werkt als begeleider voor landbouwboekhouding. Ze helpt landbouwers inzicht te krijgen in de vele cijfers door middel van een focustool die Boerenbond zelf ontwikkelde. “Zo ontdekken we waar de knelpunten zitten, maar vooral waar er ruimte is voor verbetering”, legt Jana uit. Daarvoor gaat ze op bezoek bij de landbouwbedrijven. “Het cijfermateriaal dient als basis voor individueel advies door onze consulenten, maar ook voor het algemeen beleid van Boerenbond.”
De inzichten die Jana uit die analyse puurt, gebruikt Patrick bijvoorbeeld om landbouwers in hun innovatieprojecten bij te staan met vorming en advies. Boerenbond is sterk bezig rond innovatie en duurzame bedrijfsvoering”, zegt hij. “ Dit is minder bekend maar Boerenbond stimuleert innovatie door te investeren in meer dan 50 projecten op jaarbasis. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld een klimaatscan die landbouwers helpt hun CO2-uitstoot in kaart te brengen. We bekijken samen hoe ze die kunnen verminderen op een economisch verantwoorde manier.”
Als medewerker van Boerenbond bouw je langdurige vertrouwensrelaties op. “Dat is ook nodig in een wereld die juridisch zo complex is en zoveel economische uitdagingen kent”, weet Patrick met zijn 25 jaar ervaring. “Landbouwers moeten belangrijke keuzes maken voor de toekomst, en die hebben niet enkel een impact op hun bedrijfsmodel, maar ook op hun persoonlijke leven.”
Net daarom doen de medewerkers van Boerenbond meer dan louter informeren en adviseren. “We staan landbouwers ook bij door een luisterend oor te bieden en hen een stem te geven. Dat is minstens even belangrijk, want we brengen vaak moeilijke boodschappen”, vertelt Stefanie. Door die persoonlijke betrokkenheid krijgen de medewerkers heel veel waardering terug.
Veel medewerkers van Boerenbond hebben zelf een achtergrond in de landbouw, al is dat volgens Jana geen noodzakelijke voorwaarde om bij de organisatie te werken. “De passie en interesse voor de sector moeten er natuurlijk wel zijn, en een sociale ingesteldheid is ook belangrijk. Je communiceert niet alleen helder naar de landbouwers, maar stemt ook goed af met collega’s uit andere teams”
De landbouwsector is een specifieke leefwereld, maar dat maakt het net extra boeiend. “Daar moet je rekening mee kunnen houden. Landbouwers werken de klok rond en hebben vaak dringendere zaken te doen. Maar je voelt je telkens enorm welkom wanneer je bij een bedrijf langsgaat. Als ik ergens langer dan een halve dag op bezoek ben, komt er onmiddellijk een extra bord op tafel.”
Wil jij mee impact maken in de landbouwsector?
De Dag van de Landbouw op zondag 17 september geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de land- en tuinbouw. Ontdek de productieprocessen en de innovatieve methodes die land- en tuinbouwers vandaag hanteren.
Ontvang nieuwe 'Boerenbond & Landelijke Gilden' jobs meteen in je mailbox.