Onderzoek van de Universiteit van Maryland (VS) toont aan dat een stevige lachbui goed is voor de werking van het hart, de bloedvaten en de ademhaling én zorgt voor een betere zuurstofopname in spieren en organen. Omdat er een kettingreactie ontstaat van spieren die samentrekken, een versnelde hartslag plus ademhaling én bloeddruktoename, heeft lachen bovendien een gunstige invloed op het immuunsysteem.
Een lachbui heeft ook op sociaal vlak heel wat voordelen: samen af en toe schaterlachen zorgt voor een fijne werksfeer, versterkt de banden onder collega's en zorgt voor een positieve houding onder de werknemers. Managers hebben er dan ook alle belang bij om humor toe te laten op de werkvloer.
Door elke dag enkele minuten te lachen, wek je hetzelfde gevoel van welzijn op als na een rondje joggen. Tijdens een lachbui komen namelijk endorfines vrij: bij sportievelingen ook bekend als de hormonen die voor een gelukzalig gevoel zorgen na een inspanning. Je wordt meteen alerter én bent beter beschermd tegen allerlei soorten pijn, waardoor ook (werk)stress minder invloed op je heeft.
Samengevat: lachen doet spanningen smelten als sneeuw voor de zon. Maar wat als de sfeer op het werk er niet naar is om dagelijks te gieren van het lachen met je collega's? Geen probleem, want je bereikt hetzelfde positieve effect als je 's avonds thuis in je eentje de slappe lach krijgt. Of je hem nu geforceerd opwekt door luidop te zitten schateren of grappige filmpjes opzoekt op het internet... na enkele weken 'lachtraining' zal je vast en zeker het verschil voelen.
Als uitsmijter nog een klassieker onder de 'funny video's' om alvast op te warmen:
Succes!
(jn)
25 april 2012HWanneer kreeg je nog eens een complimentje over je werk van je baas of collega's? Een kwart van de werknemers kan het zich niet herinneren. Nefast voor het werkplezier, vindt Luc Mutsaers van plezieropjewerk.nl.
6 op de 10 vrouwen geven aan dat hun seksleven ernstig wordt verstoord door werkstress. Zowat de helft van de vrouwen slaapt zelfs niet door de stress.
Is werken nu vermoeiend of plezierig? Die vraag onderzochten Hans De Witte, Carissa Vets en Guy Notelaers tien jaar lang bij 35.000 werkende Vlamingen. De conclusie: we vinden onze job leuker dan we durven toegeven.
We brengen meer tijd door bij onze collega’s dan bij onze partner, dus kan het maar beter leuk zijn. Deze 7 dingen zorgen voor meer plezier op het werk.
In de huidige zomertemperaturen verlangt een mens naar verfrissing. Toch doet een galerijmedewerkster haar beklag over een te koude werkplek.
Elke dag met het openbaar vervoer een lange afstand afleggen, is voelbaar aan je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Lund University.
Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.