Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 75

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Laag pensioen, toch welvarend

De Vlaming heeft een van de laagste pensioenen in Europa, maar hoort toch bij de meest welvarende ouderen van dat continent. Omdat hij, meer dan andere Europeanen, zelf voor dat pensioen moet zorgen, is er ook veel armoede onder de ouderen.
#

Onderzoekscijfers van Covive, het academisch Consortium Vergrijzing in Vlaanderen en Europa, tonen aan dat de Belgen en de Vlamingen inderdaad bij de laagste pensioenen hebben in Europa.

Het gemiddeld pensioen bedraagt hier ongeveer 12.000 euro (2005), terwijl dat in vergelijkbare landen 14.000 tot 18.000 euro is. Dat is ook zo in relatieve cijfers: het bedraagt maar 56 procent van het gemiddeld inkomen van de totale bevolking, terwijl dat in vergelijkbare landen tussen 65 en 85 procent ligt..

Als gevolg daarvan is het aandeel ouderen met een pensioen dat beneden de Europese armoedegrens ligt (60 procent van het mediaan inkomen, berekend per land of regio), hier ook hoog: bijna 30 procent in Vlaanderen, 22 procent in België. In vergelijkbare landen is dat minder dan 15 procent.

Pensioenparadox

Maar, en dat is de pensioenparadox, als gekeken wordt naar het welvaartsniveau, naar wat de Vlaamse gepensioneerden hebben en wat ze uitgeven, zijn ze helemaal niet arm.

Twee onderzoeken tonen dat op verschillende manieren aan: een van Bea Cantillon en haar collega's van het Centrum voor Sociaal Beleid in Antwerpen, en een van Jozef Pacolet en zijn team van het Hoger Instituut van de Arbeid.

Dat ze feitelijk bij de welvarendste ouderen horen in Europa, ligt niet aan de aanvullende pensioenen; maar weinigen hebben er, leert onderzoek van Jos Berghman in Leuven. Blijkbaar vullen ze hun laag pensioen vooral aan met wat ze zelf gespaard hebben 'voor de oude dag'.

Hoeveel zal jouw extralegale pensioenkapitaal opleveren?

Op het pensioenkapitaal dat je via je werkgever in België opbouwt, worden bij de uitkering maar liefst vier verschillende belastingen ingehouden: de Riziv-bijdrage, de solidariteitsbijdrage, de aanvullende personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen.

(wv)

5 maart 2009
Anderen bekeken ook