Kwart cfo’s wil nieuwe jobs invullen

"Boekhouders blijven gegeerd, vooral als ze technische kennis combineren met talenkennis en een communicatieve persoonlijkheid" (Annelies Steenbeke, associate director Accountemps)
Bijna zeven op de tien Belgische financieel directeurs blijven financiële en boekhoudkundige profielen rekruteren, meestal om vrijgekomen functies in te vullen. Een kwart van die cfo’s ziet echter de mogelijkheid om het komende halfjaar nieuwe jobs te creëren.
Annelies Steenbeke
"Boekhouders blijven gegeerd, vooral als ze technische kennis combineren met talenkennis en een communicatieve persoonlijkheid" (Annelies Steenbeke, associate director Accountemps)

De economische situatie blijft onzeker. Toch heeft bijna twee op de drie Belgische cfo’s vandaag meer vertrouwen in de economie dan een jaar geleden. Over het eigen bedrijf zijn de vooruitzichten nog positiever. Bij 84 procent van de cfo’s liggen de verwachtingen hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half. Het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf vroeg 200 Belgische cfo’s en financieel directeurs naar hun aanwervingsplannen voor het komende halfjaar (tot en met juni 2013).

Rekruteringsintenties

Dit gematigd optimisme toont zich ook in de rekruteringsintenties. Een kwart van de cfo’s wil nieuwe financiële en boekhoudkundige functies invullen, 42 procent houdt het bij rekruteren van vrijgekomen posities. Slechts 11 procent plant het komende halfjaar af te slanken.

Cfo’s met rekruteringsplannen beseffen dat het niet eenvoudig is om goed financieel personeel te vinden. Acht op de tien vinden dat een grote uitdaging. De moeilijkst vindbare profielen bevinden zich in de domeinen van accounting, accounting operations, finance en compliance & risk management.

Annelies Steenbeke, associate director bij Accountemps, gespecialiseerd in interimtewerkstelling van boekhoudkundige en financiële profielen, bevestigt dat. “Boekhouders blijven veelgevraagde profielen, vooral als ze technische kennis combineren met talenkennis en een communicatieve persoonlijkheid. Daarnaast zijn ook controllers en financieel analisten erg gegeerd. De reden daarvoor is de toenemende trend binnen bedrijven om hun boekhouding grondig te analyseren, om van daaruit de bedrijfsstrategie aan te passen.”

Drietalig

Ook naar profielen binnen treasury en credit collection is volgens Annelies Steenbeke veel vraag. “Bovendien zijn al die profielen die ik opsomde niet makkelijk te vinden. Dat heeft niet zozeer met de marktsituatie te maken, dan wel met de vaak specifieke technische kennis die gevraagd wordt.”

Ook talenkennis wordt steeds belangrijker in financiële jobs. “Geef me een drietalige boekhouder met een sterke persoonlijkheid en die kan binnen de week een job hebben”, aldus Annelies Steenbeke.

Dat dergelijke profielen schaars zijn, is echter slechts een deel van het probleem. Dat bedrijven maar niet vinden wie ze zoeken, heeft vaak te maken met torenhoge verwachtingen en een afwachtende houding. “Bedrijven rekruteren, maar het moet wel de perfecte kandidaat zijn”, legt Annelies Steenbeke uit. “Bij iemand die voor 90 procent voldoet, wordt er soms geaarzeld. Want misschien duikt volgende week wel een betere kandidaat op. Het spreekt voor zich dat werkgevers het zichzelf zo soms erg moeilijk maken.”

Salaris

Drie kwart van de financieel verantwoordelijken maakt zich volgens Robert Half zorgen dat hun beste medewerkers van de finance- en accountingafdeling binnen dit en een jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging.

De salarissen voor financiële profielen blijven status quo, leert het onderzoek van Robert Half. 78 procent van de cfo’s zegt dat de lonen op hun financeafdeling de komende maanden ongewijzigd blijven. 16 procent spreekt over hogere salarissen en 6 procent zegt dat nieuwkomers tevreden zullen moeten zijn met een lager loon.

(wv) 

5 april 2013
Anderen bekeken ook