E-mail
Vorige

1 van 91

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ontmasker je leugens in een e-mail?

Kwaadwillige werknemers betrapt via e-mail

Werknemers met kwaadaardige bedoelingen kunnen ontmaskerd worden aan de hand van de taal die ze in e-mails gebruiken. Dat beweren psychologen van de Lancaster University in een onderzoek.
#

Diefstal op de werkvloer, fraude, hacking en sabotage zijn maar enkele voorbeelden van zaken die kwaadwillige werknemers kunnen ondernemen en die een immense kost voor bedrijven met zich kunnen meebrengen. Maar hoe kunnen werkgevers de rotte appels herkennen?

Via het e-mailgedrag van de medewerkers in kwestie, zo blijkt. In hun studie tonen onderzoeksleider Paul Taylor en wetenschappers van de Lancaster University aan dat 80 tot 90 procent van de werknemers die actief vertrouwelijke informatie stelen en doorspelen aan derden kunnen ontmaskerd worden dankzij een analyse van de taal die ze in hun werkmails gebruiken.

Het experiment

In een zes uur durende simulatie werden 54 participanten verdeeld in verschillende teams. Deze teams moesten informatie verzamelen en delen over mogelijke 'verdachten'. Een op de vier deelnemers kreeg het 'insider'-label, wat inhield dat deze persoon zonder medeweten van zijn teamleden informatie moest verzamelen en doorspelen aan een andere partij.

Wat bleek? Kwaadwillige medewerkers zijn meer op zichzelf gericht in e-mails. Ze maken meer gebruik van woorden zoals 'mij', 'mijn' en 'ik' en hanteren een negatievere taal in vergelijking met hun gewone collega's. Daarnaast kwam in het onderzoek eveneens naar voren dat werknemers minder de taal van hun collega's gaan nabootsen in e-mails wanneer zij een 'insider aanval' aan het plannen zijn.

Conclusie

Deze daling in 'nabootsing', dat een sociale afstand impliceert, nam zelfs toe over tijd, waardoor het bij het einde van het experiment mogelijk was om 92.6 procent van de mensen met slechte bedoelingen te identificeren.

"Onze analyse vond subtiele, maar duidelijk onderscheidende verschillen tussen e-mails van probleemwerknemers en die van hun collega's", aldus professor Taylor. De onderzoekers concluderen dat hun bevindingen aantonen hoe taal een indirecte manier kan zijn om kwaadwillige mensen te herkennen.

(nm) – Bron: Phys.org 

8 augustus 2013
Anderen bekeken ook