‘Chemie moet waken over competitiviteit’
De tewerkstelling in de chemische sector in ons land is al decennia stabiel. “We staan sterk, maar we moeten waken over onze competitiviteit.”
“De vraag naar technische profielen is zeer groot”, vertelt Vincent Mispelaere, directeur van de sectorale vormingsorganisatie PlastIQ. Samen met de VDAB coördineert PlastIQ opleidingen tot operator innovatieve kunststofmaterialen. Denis Kisselev (41) volgde zo’n opleiding. “Ik ben afkomstig uit Kazachstan en woon al zestien jaar in België. De eerste tien jaar mocht ik hier niet werken omdat ik niet over een verblijfsvergunning beschikte. Daarna was ik actief in de bouwsector, als schrijnwerker. Fysiek was dit heel zwaar, in combinatie met lange werkdagen, en daarom keek ik uit naar een nieuwe uitdaging.”
Via het opleidingsproject KIEM (Kunststof is een Missie) van PlastIQ kreeg Denis de kans zich om te scholen tot operator innovatieve kunststofmaterialen. Het opleidingstraject van 10 weken bestaat zowel uit een theoretisch luik als een stage op een werkplek.
Omdat de stages vacaturegericht zijn, is de kans op tewerkstelling groot. Een jaar na de opleiding is 90 procent van de deelnemers aan het werk en werkt 70 procent nog altijd in het stagebedrijf. “Ik was meteen geïnteresseerd in de opleiding omdat ik na een maand stage bij Deceuninck N.V. in Roeselare een job aangeboden kreeg. Als operator moet je vooral alle handelingen van het werkproces goed kunnen plannen binnen de gevraagde tijd en in de juiste volgorde”, legt Denis uit.
Opleidingen gaan tweemaal per jaar door in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Limburg. Per opleidingssessie participeert een tiental ondernemingen als leerwerkbedrijf met vaak meer dan één vacature. “Er zijn geen diplomavereisten voor de deelnemers, wel wordt er interesse en feeling voor techniek verwacht, net als goesting en motivatie om op de werkvloer te willen bijleren. Ook het ploegenwerk en de verplaatsingen naar een bedrijf horen erbij. Momenteel volg ik een bijkomende, interne opleiding tot voorman”, stelt Denis. Zijn takenpakket omvat de opstart van machines en de kleurenwissel, naast een stuk administratief- en computerwerk. “Er zijn nog carrièreopportuniteiten: eerst als teamleider en later als brigadier. Kortom, ik heb nog veel kansen om door te groeien.”
Na zijn opleiding houtbewerking volgde Anthony Azzaro (23) de opleiding tot operator in de kunststofverwerkingsindustrie bij KIEM. “Op het programma stond onder meer een kennismaking met verschillende verwerkingstechnieken binnen kunststof, zoals extrusie en spuitgieten, en diverse technische basisvaardigheden rond elektriciteit, mechanica, hydraulica en pneumatica werden aangescherpt. Bij het opleidingstraject hoorde eveneens het behalen van een heftruckattest. Ook werden we begeleid bij het solliciteren. Ik vond het geen zware opleiding en leuke leraren zorgden voor een aangename sfeer.”
Anthony kreeg een vast contract aangeboden bij IPB N.V. uit Waregem. “Ik ben er nu een jaar aan de slag als operator in een tweeploegensysteem. Mijn huidige job is niet zozeer fysiek belastend maar wel uitdagend. Ik moet snel een oplossing kunnen bieden wanneer er een probleem opduikt bij de machines. Logisch redeneren is de boodschap”, vertelt Anthony Azzaro. “Als je een probleem niet zelf weet op te lossen, kan je altijd nog een beroep doen op de ploegbaas. Momenteel ben ik vooral bezig met het verpakken van de materialen. Dat is een taak die ik eerst goed onder de knie moet krijgen, pas nadien krijg ik de kans om extrudeur te worden”, besluit Anthony.
Veel jongeren hebben geen benul wat kunststof inhoudt, waarvoor het gebruikt wordt en in welke sectoren het wordt toegepast. Met het Plastic Lab wil PlastIQ leerlingen daarom warm maken voor STEM-opleidingen en -beroepen (Science Technology Engineering Mathematics).
Het Plastic Lab is een mobiel labo, vol met technologische en hightech experimenten rond recyclage en kunststofverwerking. Leerlingen van het 6de leerjaar kunnen er experimenteren met kunststoffen door hun eigen ingezameld plastic afval te recycleren tot een gloednieuwe frisbee of smartphonehouder. Het lab wordt begeleid door een ervaren techniekcoach.
In West-Vlaanderen is de kunststofverwerkende industrie goed voor 3.889 arbeidsplaatsen, of 5% van de industriële tewerkstelling. Het betreft 98 vestigingen/bedrijven, met een toegevoegde waarde van bijna 400 miljoen euro. De cijfers komen van essenscia Vlaanderen. Opvallend: West-Vlaanderen was in 2015 goed voor bijna een kwart (22,2%) van de totale tewerkstelling in de kunststof- en rubberverwerking in Vlaanderen, en ook dat aandeel stijgt.
(bv)
23 november 2016De tewerkstelling in de chemische sector in ons land is al decennia stabiel. “We staan sterk, maar we moeten waken over onze competitiviteit.”
We vroegen Sam Meganck (24) uit Lokeren hoeveel hij verdient ...
Een goede sfeer, een persoonlijke aanpak en veel aandacht voor opleiding. Styrolution beseft het belang van een goed personeelsbeleid ...
Meer dan zeven op tien werknemers (70,6%) heeft een vriendschappelijke band met zijn of haar collega’s. En er zijn nog méér cijfers...
In je zoektocht naar die nieuwe job geef je met je cv ook je visitekaartje af. Maar leugens op zo’n cv worden door managers ingeschat als een grote fout...
Lien is ruim een jaar winkelmanager van de Okay in Rotselaar
Ontslagen worden na de geboorte van je kleine is een nachtmerrie. Gelukkig zijn vaders en meeouders die geboorteverlof opnemen beschermd tegen ontslag.
De klein- en groothandel is de grootste sector in onze nationale economie op het vlak van tewerkstelling. Hoeveel verdienen zij die er werken?
Als de economie sputtert, komen sommige jobs onder druk te staan. Maar er zijn ook jobs die minder gevoelig zijn voor crisissen. Ze doen het dan net goed...