Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

Mede mogelijk gemaakt door: Unilin

Kun je terug aan de slag bij je vorige werkgever?

terug-vorige-werkgever
Oude liefde roest niet, en dat geldt misschien ook voor je vorige werkgever. Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?

“Terugkeren naar je oude werkgever? Ja, dat kan”, vindt Nick Leenaert, talent director bij Unilin Group, bekend van onder andere de Quick-Step-vloeren. Zo’n comeback is vandaag soms nog een taboe, maar dat hoeft volgens hem niet zo te zijn. “Je kunt een carrièrekeuze gemaakt hebben, die anders uitdraaide. Het vergt moed om dat te erkennen. “Zoek voor jezelf ook uit wat de drijfveren waren waarom je bent vertrokken. Wat waren de redenen om voor een nieuwe werkgever te kiezen?”, stelt Leenaert.

Voordelen

Belangrijk is in welke context je indertijd naar die andere job bent getrokken. “Ben je op een constructieve manier vertrokken en heb je ondertussen een beter zicht op wat je wilt en vooral welk soort context je nodig hebt om jouw talenten te laten schitteren? Dan is terugkeren naar je vroegere werkgever mogelijk”, meent Leenaert. “Er zijn immers een pak voordelen: je kent de bedrijfscultuur en hebt vaak al een pak interne contacten.”

Eigenlijk leg je bij je vertrek van toen de kiem voor een mogelijke terugkeer. De carrièretips die Nick Leenaert nog meegeeft, sluiten daar ook bij aan. “Zorg dat je exit op een correcte en constructieve manier verloopt. Draag ook je werk correct over en behandel iedereen met respect”, raadt hij aan. En hou, zo oppert hij, na je vertrek zeker ook nog contact met die collega’s. “Blijf netwerken, want je voormalige collega’s vormen een belangrijk deel van jouw netwerk

Je ontslag geven: De do's en don'ts op een rij...

Alles bij het oude?

Ga er als terugkerende werknemer niet vanuit dat alles bij het oude is gebleven. In de periode dat jij weg was, is de organisatie hoe dan ook veranderd. Niet alle collega’s zijn er bijvoorbeeld nog in dezelfde rol. En zelfs als je weer je oude job opneemt, is het best mogelijk dat taken en verantwoordelijkheden nu anders liggen. Al kun je daar allemaal best even op voorhand naar polsen.

Ten slotte, zo merkt Leenaert nog op, zijn er ook andere manieren om terug te keren naar je vorige werkgever. “Zo hebben wij bij Unilin Group een aantal collega’s die met pensioen zijn, maar toch nog regelmatig aan de slag zijn bij ons. Bijvoorbeeld om jongeren te coachen, om wat bij te klussen of om rondleidingen te geven.”

Lies Devroe van Unilin

Voorbeeld 1: Lies keerde terug om teamleider te worden

“Ik ben indertijd bij Unilin Group vertrokken met tranen in de ogen”, vertelt Lies Devroe. “Ik had er elf jaar gewerkt, in mijn laatste functie als program manager voor onder meer de digitale sales en marketingtoepassingen. Ik werd gecontacteerd door een headhunter en ben op hun aanbod ingegaan omdat ik na die elf jaar van omgeving wilde veranderen. In mijn nieuwe functie heb ik 4,5 jaar gewerkt als program manager in een organisatie verantwoordelijk voor softwareontwikkeling. Ik heb er veel geleerd en IT leren kennen van een andere kant.”

In al die tijd hield Lies wel contact met haar vorige werkgever, ook met de IT-verantwoordelijke. “Unilin Group zocht een team lead voor digital commerce, meer bepaald voor het team waar ik vroeger deel van uitmaakte. Ik vond het een mooie functie om voor terug te keren. Vooral de jobinhoud sprak mij aan. Mijn job nu is minder technisch. Ik sta in voor het team en de budgetten en ben nu lid van het leadership team. Had ik dezelfde kans gekregen als ik bij Unilin Group zou gebleven zijn? Dat weet je natuurlijk nooit! Maar door een tijd in een andere omgeving te werken, voel ik me wel sterker en heb ik mijn blik verruimd.”

Jochen Van Maele van Unilin

Voorbeeld 2: Jochen Van Maele ging weg voor zijn hobby (en keerde terug)

Yard & warehouse manager is de functie van Jochen Van Maele bij Unilin Group, gekend van onder andere de Quick-Step-vloeren. Ook hij keerde terug naar zijn vorige werkgever. Zijn eerste job had te maken met transport- en productieplanning bij Unilin Insulation. Maar anderhalf jaar geleden ging Jochen iets (totaal) anders doen. “Voor mijn hobby rij ik als motorrijder op een circuit. Ik was ook als vrijwilliger betrokken bij events hierover. Tot de persoon met wie ik daarvoor samenwerkte, mij vroeg of ik vast voor hem kon komen werken. Ik ben dan de administratie en de events mee gaan organiseren, maar dus niet meer als vrijwilliger. Ik heb lang getwijfeld om de stap te zetten. Maar ik had het me nooit vergeven als ik het niet zou gedaan hebben. Eigenlijk ben ik toen vertrokken om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Helaas liep het met die hobby zelf niet zo goed. Door medische omstandigheden kon hij niet meer op het circuit met de motor rijden. Daardoor werd de jobinhoud minder leuk voor Jochen en stond hij open voor een nieuwe job. “Zelf zou ik niet opnieuw bij mijn vorige werkgever gaan solliciteren. Maar het uitzendkantoor waar ik mee werkte, vroeg of ze ook aan Unilin Group mochten laten weten dat ik terug beschikbaar was op de arbeidsmarkt. Ik voelde een barrière en vond het toch wat vreemd om zelf de stap te zetten. Dat ik indertijd in goede verstandhouding was vertrokken, hielp wel. Ik was toen niet weggegaan voor het geld, voor een concurrent of omdat er wrevel was. Dat maakte een groot verschil.”

Of zo’n terugkeer voordelen heeft? “Je bent snel ingewerkt, want ik kende het bedrijf en de mensen. En de job eigenlijk ook, al is het niet dezelfde job. Om het eenvoudig te stellen: vroeger gaf ik werk aan het magazijn, vandaag krijg ik er werk van. Het helpt zeker om die andere kant van mijn huidige job beleefd te hebben.”

Zelf aan de slag bij Unilin? Check hun openstaande vacatures...

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

9 november 2021
Anderen bekeken ook