Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?
Bekijk onze voorbeeld ontslagbrief en kom zo te weten hoe je een goede ontslagbrief kan opstellen...
Als werknemer ben je in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden verplicht om de opleiding - die door je werkgever werd betaald - gedeeltelijk terug te betalen bij het verlaten van het bedrijf. Dit wordt voor het begin van de opleiding door de werkgever vastgelegd in een scholingsbeding.
Het scholingsbeding is een bepaling of clausule bij een arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer zich ertoe verbindt om een gedeelte van de opleidingskosten terug te betalen aan de werkgever indien hij of zij van werkgever verandert vóór het einde van de overeengekomen periode.
Deze bepaling gaat over opleidingen waarbij je als werknemer professionele vaardigheden aanleert die je ook buiten de onderneming kunt uitoefenen. Voor een interne opleiding over een intern softwaresysteem kan dus geen scholingsbeding afgesloten worden.
Bij het afsluiten van een scholingsbeding gelden bepaalde wettelijke voorwaarden:
De overige specifieke voorwaarden en het aantal verplichte vermeldingen op het scholingsbeding vind je hier.
Lees ook: Kan solliciteren bij een concurrent tot je ontslag leiden?
Een scholingsbeding is niet eeuwigdurend, zo mag de wettelijke geldigheidsduur van deze bepaling niet meer dan 3 jaar bedragen. Zoek je tijdens de overeengekomen periode alsnog andere professionele oorden op, dan betaal je...
Ter info: het terug te betalen bedrag mag nooit meer dan 30% van je jaarlijks loon bedragen en het diploma of certificaat dat je door die opleiding verworven hebt, blijft in je bezit.
Ook goed om te weten: in onderstaande gevallen is de uitwerking van het scholingsbeding niet van toepassing.
E-gids: Het ene ontslag is het andere niet
(fd)
2 september 2021Bekijk onze voorbeeld ontslagbrief en kom zo te weten hoe je een goede ontslagbrief kan opstellen...
Competenties omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding ...
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
2 op de 3 Belgen staan open voor een loopbaanverandering. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren. “Veel mensen blijven in de status quo hangen.”
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Geen vastgelegde verplichtingen over werktijd, salaris en aanwezigheid. Bedrijven willen zo inspelen op de nieuwe generatie werknemers. Mag dat in België?
Met deze gids sluit je dit hoofdstuk van jouw leven zo correct mogelijk af...
Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde? Een overzicht...
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.