Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 509

Volgende
Volgend artikel:

Van winkelbediende tot gepassioneerde verzorgende bij Familiehulp

Kun je carrière maken bij dezelfde werkgever?

Cariere-maken-AMS-Sofie
“Carrière maken door hogerop de ladder te klimmen, is een redelijk traditionele visie op een loopbaan, maar nog heel erg aanwezig.” (Sofie Jacobs van AMS)
Vergeet de zogenaamde Great Resignation. In plaats van een nieuwe job te zoeken, zoals in de Verenigde Staten massaal gebeurt, blijft de Belg eerder bij dezelfde werkgever aan de slag. Maar als de meesten blijven zitten, hoe maken we dan het beste van onze loopbaan?

Nog nooit was het aantal werknemers dat ontslagen werd of ontslag nam zo laag. Het personeelsverloop daalde in 2021 naar 8,1 procent, een absoluut laagterecord. Het jaar ervoor was dat nog 9,7 procent. De cijfers komen uit een representatieve steekproef van HR-bedrijf Securex bij meer dan 70.000 Belgische werknemers in de privésector, zowel arbeiders als bedienden.

Wie vertrekt op eigen initiatief?

Op jaarbasis is dat één op de twintig. “Die 5 procent werknemers die vrijwillig opstappen, zijn binnen bedrijven vaak de stars of potentials”, zegt Frank Vander Sijpe, director HR-trends bij Securex. “Hun vertrek wordt in de meeste gevallen als een verlies aanzien. Vaak zijn het de goede mensen die vertrekken.” Jongere werknemers nemen sneller ontslag dan oudere collega’s, maar dan nog. “Bij mid-twintigers vertrekt jaarlijks 12 procent zelf, wat ook laag is. Zeker bij deze ongeziene war for talent”, oppert Vander Sijpe.

Ook Sofie Jacobs, professor HRM bij Antwerp Management School (AMS), ziet dat Belgische werknemers lang bij dezelfde werkgever blijven. “Dit neemt ook toe met de leeftijd. Zo ligt de gemiddelde jobanciënniteit op 11 jaar, blijkt uit cijfers van Steunpunt Werk.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Kan je groeien bij dezelfde werkgever?

Wil je echt opklimmen en je (snel) verbeteren, dan verander je beter van werkgever, toch? “Dat wordt vaak gezegd, maar hoeft niet noodzakelijk zo te zijn”, vindt Frederik Anseel, die als Belgische professor management werkt aan de University of New South Wales in Sydney. Hij wijst op grote verschillen tussen landen. “In Angelsaksische landen is het niet ongewoon dat mensen met een jobaanbod van een concurrent naar hun manager gaan om hun positie aanzienlijk te verbeteren.”

Maar België is in dat opzicht anders met zijn laag jobverloop en eerder samengedrukte lonen, waardoor mensen niet snel veranderen. “Erg grote loonsprongen kunnen mensen sowieso toch niet maken, dus het is altijd een delicate afweging of het echt wel de moeite loont”, stelt Anseel. “Loopbanen in België worden dan ook gekenmerkt door incrementele loonstijgingen en vaak promoties binnen de eigen organisatie.”

Lees ook: Hoe groot is jouw kans op promotie?

Wat mag je verwachten van je werkgever?

Dat hij aandacht heeft voor je carrière. En een gestructureerde aanpak uitwerkt rond interne mobiliteit, zoals dat heet. “Als je al eens van job veranderd bent binnen je eigen organisatie, zie je zelf ook meer toekomstige mogelijkheden om nog eens te veranderen, zowel intern als extern”, geeft Sofie Jacobs van AMS aan.

“Organisaties die inzetten op interne mobiliteit plukken daar ook de vruchten van. Denk aan het stimuleren van een groei-mindset, minder rekruteringskosten en meer engagement van de medewerker”, stelt ze. “Maar het is zeker belangrijk dat een medewerker hier zelf ook initiatief in neemt en zijn of haar ambities kenbaar maakt in een ontwikkelingsgesprek.”

Wat moet je zelf doen om (intern) te groeien?

Je ambitie aangeven, bevestigt Anseel. “Je moet je manager ook wat voorbereiden en de vraag niet plots stellen. Schets het loopbaantraject dat je voor ogen hebt, vraag of dat mogelijk is binnen de organisatie, welke stappen dan aan de orde zijn en wat je zelf kunt ondernemen en investeren. Maar vraag wel een soort commitment voor opvolggesprekken, zodat het niet op de lange baan wordt geschoven.”

Tegelijk moet je zelf ook bijblijven. “Door de jobzekerheid van het contract van onbepaalde duur investeren sommigen tijdens hun loopbaan te weinig in extra opleidingen, al is dat zeker ook een verantwoordelijkheid van de werkgever”, stelt Vander Sijpe. Dat alles creëert vaak het effect dat de waarde van de werknemer op de arbeidsmarkt daalt, terwijl hij door zijn stijgende anciënniteit almaar meer verdient.

“Weet ook dat een lange carrière bij dezelfde werkgever minder vanzelfsprekend is dan vroeger. Als je vroeg of laat moet veranderen, moet je voorkomen dat je er aan verliest. En dat is je eigen verantwoordelijkheid.”

Voor iedereen anders?

Carrière maken is voor iedereen anders, benadrukt Sofie Jacobs van AMS. “Carrière maken door hogerop de ladder te klimmen is een redelijk traditionele visie op de loopbaan, maar nog heel erg aanwezig. Je zou je als werknemer kunnen afvragen of dat echt is wat je wilt”, stelt ze. “Er zijn namelijk nog vele andere vormen van een succesvolle loopbaan. Dan denk ik onder meer aan een goede werk-privébalans, positieve impact hebben, leren en ontwikkelen of gewoon financiële zekerheid hebben.”

Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips

En wat met je loon?

Loon is een cruciaal onderdeel van een sollicitatie, zeker bij de finale gesprekken. Kwestie van meteen een loon te hebben dat goed voelt, om daarop voort te bouwen tijdens je carrière. “Een goede onderhandeling aan het begin van je loopbaan of nieuwe job is belangrijk”, benadrukt Frederik Anseel.

Je kunt maar één keer in een sterke positie onderhandelen en dat is vooraleer je een jobaanbieding aanneemt. Dat beginsalaris wordt dan vaak de basis voor toekomstige loonstijgingen, dus hoe hoger je start hoe meer je er over een hele loopbaan van profiteert. Veel mensen hebben een hoge ‘need for closure’ bij een eerste onderhandeling en denken: “Ik onderhandel later wel een betere positie, eens ik mij bewezen heb”, maar eens je in de organisatie zit, is het veel moeilijker onderhandelen”, stelt hij.

Toch wil hij het ook wat kaderen. “Op momenten zoals vandaag, met een erg krappe arbeidsmarkt, kun je wel onderhandelen, al zijn werkgevers ook vaak aan handen en voeten gebonden over hoeveel loonstijging ze kunnen geven.” 

Check www.jobat.be/podcast ... en beluister de podcastreeks van Jobat over solliciteren, starten, veranderen en (je kost) verdienen!

(William Visterin) - Foto: Caroline Dupont - Bron: Go for happy Magazine

14 april 2022
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook