Ontslag zonder reden kan enkel in België
Tenzij bij ontslag om dringende redenen zijn werkgevers geen reden tot ontslag verschuldigd aan hun werknemers. Met die regel bekleedt België een unieke positie.
Veertig procent van de Belgische werknemers wiens bedrijf het afgelopen jaar te maken kreeg met ontslagen vinden dat de verkeerde mensen werden ontslagen of dat er in de verkeerde departementen werd gesnoeid, met inefficiënte systemen en een onaangepaste taakplanning tot gevolg. Dat blijkt uit onderzoek van Kronos.
Ruim 56 procent van de Belgische respondenten zeggen bovendien dat de algemene bedrijfsproductiviteit drastisch daalde ten gevolge van de ontslagen: 48 procent zegt dat het moreel een knauw kreeg en dat zij en hun collega’s minder gemotiveerd zijn.
Ondanks het gevoel overwerkt te zijn, meldt een verrassend hoog aantal van de respondenten (39,5 procent van de Belgische) dat het juiste aantal personen werd afgevloeid. Ruim 16 procent van de Belgische respondenten vindt dan weer dat er te veel mensen moesten vertrekken. Nagenoeg niemand vindt dat dit aantal niet groot genoeg was.
Maar werknemers zijn ook bezorgd. Iets meer dan de helft van de Belgische respondenten zegt ongerust te zijn dat het bedrijf waarvoor ze werken niet langer over de juiste middelen zal beschikken om aan de consumentenvraag te voldoen eens de economie heropleeft.
(ks)  
10 juni 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Tenzij bij ontslag om dringende redenen zijn werkgevers geen reden tot ontslag verschuldigd aan hun werknemers. Met die regel bekleedt België een unieke positie.
Werknemers reageren heel verschillend op een ontslag. Een sleutelrol is weggelegd voor de werkgever. Hij kan het verteerbaar maken of juist verergeren.
Gen Z’ers zijn ambitieus, zelfbewust, creatief en… veeleisend. Wat verwachten ze van hun werkgever en is het ook allemaal wel haalbaar?
EY, een dienstverlenend bedrijf actief in onder meer audit, tax en consulting, is de laatste jaren een rijzende ster aan het firmament van Great Place to Work.
Een dutje is dé ultieme vorm van zelfzorg. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om altijd en overal een rustpauze in te lassen...
Een werkgever mag communiceren over het eventuele vertrek of ontslag van een medewerker. Maar die informatie moet ook minimaal blijven!
Welke functies worden het meest gevraagd in financiën? Ontdek het hier!
Jongeren raken vandaag meestal nog vrij vlot aan hun eerste job. Al maken sommigen een opmerkelijke keuze.
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?