“Achter één high five zit een hele visie op welzijn”
Welzijn op het werk gaat over heel wat. Bright Plus vertaalde het in een allround high five-beleid.
Constructieve negatieve feedback wordt in de vakliteratuur ook wel als tough love feedback omschreven. “Op zich is het negatieve feedback, maar tegelijk drukt de gever van dergelijke feedback er ook zijn geloof mee uit in het potentieel en de bekwaamheid van de medewerker. En ook hulp om het presteren van die medewerker te verbeteren”, vertelt Emma Heine van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven.
In het onderzoek van Jobat en de KU Leuven werden 770 werkende mensen bevraagd. Van alle feedback die zij de afgelopen drie maanden ontvingen, kregen zij vooral dergelijke tough love feedback (‘Je hebt het niet goed gedaan, maar ik wil je helpen hierin beter te worden’), gevolgd door positieve feedback en als minste negatieve feedback.
Lees ook: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen
Een belangrijke conclusie is dat het effect van tough love feedback en van positieve feedback hetzelfde lijkt te zijn.
“Dat is opvallend aangezien positieve feedback met name over goed werk en het geven van complimenten gaat. Terwijl tough love feedback medewerkers net aanspreekt op aspecten in hun werk waar bijsturing noodzakelijk is”, stelt Heine vast.
“Deze resultaten geven indicaties dat je als leidinggevende dus zowel medewerkers die goed presteren als medewerkers die minder goed presteren met effectieve feedback kan aanspreken. En je beide groepen kan motiveren en tevreden houden”, stelt ze. “Want hoe je het ook draait of keert, soms kan je als leidinggevende niet om negatieve feedback heen.”
Ten slotte wordt feedback door de ontvangers ook anders aangevoeld, en spelen onder meer leeftijd en geslacht hierbij een rol. Zo lijken mensen naarmate ze ouder worden feedback minder te accepteren. “Bovendien lijken mannen in het algemeen meer negatieve feedback te verwachten dan vrouwen.”
Hoe omgaan met kritiek? 10 tips
(William Visterin)
2 september 2021Welzijn op het werk gaat over heel wat. Bright Plus vertaalde het in een allround high five-beleid.
Ruim één op de vijf werknemers krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. De oorzaak?
Ruim 1 op de 4 werknemers krijgt nooit een compliment. Toch is waardering krijgen erg belangrijk!
Weinig werknemers kijken uit naar het evaluatiegesprek met hun baas. Maar hé, zelfs een negatieve evaluatie kan voor jou positief uitdraaien!
Afgewezen worden voor een job kan soms deprimerend zijn. Maar met de juiste mindset kan dit tóch een positieve ervaring opleveren!
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?
Voor Vincent Ons aan de slag ging bij UZ Leuven als head of security, werkte hij bij grote bedrijven. Waarom maakte hij de overstap naar een zorginstelling?
Wat doe je als je te maken hebt met ongewenst gedrag op de werkvloer? Of wanneer je er getuige van bent? Een overzicht...
Jobat selecteert 5 spannende of beklijvende boeken, zowel fiction als non-fiction. Sommige hebben een link met werk en jobs, maar niet altijd.