Loonbrief
Vorige

1 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer heb je recht op een gevarenpremie?

Krijg jij loon naar werk en word je eerlijk betaald?

Krijg jij loon naar werk
Verdien je genoeg? ‘Het mag altijd meer zijn’, horen we je al denken. Tegen een hoger loon zeg je natuurlijk nooit ‘nee’. Toch is bijna de helft van de Belgen ervan overtuigd dat hun salaris fair is in vergelijking met collega’s en overeenkomende functies op de arbeidsmarkt. Daarmee zit België vanuit Europees standpunt in de kopgroep wat betreft vertrouwen in de marktconformiteit van het loon. Hoe komt dat? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?

47% van de Belgische werknemers gelooft dat hun loon eerlijk is in vergelijking met dat van collega’s. Slechts 20% vindt van niet. De overige 33% neemt een neutraal standpunt in of gaf geen antwoord op de vraag.

Met die cijfers strandt België op een eervolle plaats: enkel werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Duitsland, Ierland en Polen schatten hun loon positiever in. Al zijn in die laatste twee landen ook de tegenpolen sterk vertegenwoordigd. 24% van de Ieren en 23% van de Polen is het oneens met de stelling “Mijn loonpakket is fair in vergelijking met collega’s”. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van SD Worx bij meer dan 5000 bedrijven en 18.000 medewerkers uit 18 Europese landen.

Ook buiten de bedrijfsmuren zijn Belgen trouwens doorgaans begripvol over hun loonpakket. Wanneer ze zich vergelijken met andere werknemers in dezelfde sector, denkt 44% een marktconform loon te ontvangen. Een ex aequo met Nederland en Oostenrijk. Ook hier komen de Britten, Duitsers, Polen en Ieren als grote winnaars uit de bus.

Lees ook: Liever loon volgens prestaties dan via anciënniteit

Vertrouwen stijgt

In vergelijking met 2023 vinden steeds meer Belgen dat ze een fair loon verdienen. Zowel binnen als buiten de eigen firma steeg het vertrouwen in marktconformiteit, respectievelijk met 2% en 3%. En dat is maar goed ook, want salaris is en blijft een belangrijke factor op de arbeidsmarkt. 51% van de Belgische werknemers plaatst het zelfs in de top drie van elementen die een bedrijf écht aantrekkelijk maken, gevolgd door afstand tot en bereikbaarheid van de werkplek (47%). Werkzekerheid en financiële stabiliteit (43%) krijgt brons en een fijne werksfeer met aangename collega’s (38%) staat op plaats vier.

Ontdek: Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Waar dat stijgende vertrouwen in de eerlijkheid van het salaris vandaan komt? Heel wat bedrijven zijn transparant over hun loonbeleid, zo blijkt.

42% van de Belgen geeft aan tevreden te zijn over de loontransparantie van hun werkgever. Daarmee is ons land op de goede weg, want tegen 2026 moet België de Europese Loontransparantierichtlijn uitvoeren. Die richtlijn zorgt voor eerlijke, genderneutrale verloning voor gelijk werk en verplicht bedrijven om werknemers en sollicitanten meer inzicht te geven in hun loonbeleid.

CHECK: Loon onderhandelen voor 3 op de 4 werknemers taboe
Gelukkig met wat je verdient?

Hoe zit het bij jou?

Behoor jij tot de minderheid die het gevoel heeft geen eerlijk loon te ontvangen? Dan vind je het waarschijnlijk niet evident om een collega naar zijn of haar loonstrookje te vragen. Begrijpelijk, want salaris is nog steeds een groot taboe. Nochtans is inzicht in het loon van je gelijke de ideale maatstaf om te ontdekken of je genoeg verdient. Al spelen natuurlijk ook je ervaring, de verantwoordelijkheden die je opneemt en je winstwaarde voor het bedrijf een rol om te bepalen of je loon fair is.

De oplossing? Maak gebruik van ons Salariskompas! In een paar klikken kom je te weten of je naar waarde wordt betaald. Teleurstellend resultaat? Dan heb je meteen een sterk argument om bij je leidinggevende aan te kloppen.

Extra: Ken jij het loon van je collega?

(ZINNIG) – Bron: SD Worx

7 oktober 2024
Anderen bekeken ook