Voorkom een koude douche op je evaluatiegesprek
Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
Een ontwikkelgesprek is een gesprek over de ontwikkeling van de verschillende competenties van de medewerker in relatie tot zijn/haar taken. Een kwart van de werknemers krijgt zo'n gesprek niet, maar heeft er duidelijk wel behoefte aan.
Bij 41 procent van de bevraagden is een ontwikkelgesprek wél standaard opgenomen in de procedure, bij 20 procent van de werknemers kan zo'n gesprek op verzoek plaatsvinden. Tot slot krijgt 15 procent van de ondervraagde werknemers geen ontwikkelgesprek, maar is men daar niet rouwig om. Dat alles blijkt uit onderzoek van het Nederlandse ISBW Opleiding & Training, waarin gevraagd werd naar de verwachtingen en wensen van werknemers en werkgevers over de jaarlijkse evaluatiegesprekken.
Van de ondervraagde werkgevers zegt 16 procent dat een ontwikkelgesprek geen onderdeel is van de procedure, maar dat ze dit wel gewenst vinden. Aan de andere kant is 8 procent van de werkgevers van mening dat een ontwikkelgesprek niet nodig is.
‘Ontwikkelgesprekken vormen voor veel bedrijven al een vast onderdeel in de HR-procedure’, verklaart Else Slegers, directeur van ISBW. ‘Toch is er ook nog een grote groep werknemers die niet in deze behoefte wordt voorzien. Een gemiste kans, omdat ontwikkelgesprekken er, anders dan beoordelingsgesprekken, toe kunnen bijdragen dat een werknemer geprikkeld en geïnspireerd wordt om over zijn grenzen heen te stappen, inzicht te verwerven en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.’
Slegers: ‘Met een ontwikkelgesprek krijgen werknemers veel meer grip op hun loopbaan dan met beoordelingsgesprekken alleen. Er wordt gekeken naar waar de werknemer behoefte aan heeft qua ontwikkeling als persoon in plaats van puur en alleen te kijken naar zijn prestaties en groei in de huidige functie. Een ontwikkelgesprek kan medewerkers echt helpen bij hun groei. Dat lijkt me voor alle werknemers in 2013 een mooi uitgangspunt.’
(nm) – Bron: Managersonline.nl
31 januari 2013Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Mijn baas evalueert me nooit officieel, wat het moeilijk maakt om beargumenteerd opslag te vragen. Heb ik als werknemer recht op een officiële evaluatie?
Het verschil tussen een evaluatiegesprek en een functioneringsgesprek is voor velen niet altijd even duidelijk, zelfs heel wat werkgevers maken hier geen onderscheid tussen.
Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) wil een jaarlijkse evaluatie voor federale ambtenaren. Die worden nu om de twee jaar of helemaal niet geëvalueerd.
Evaluaties zjin dodelijk, meent Wim Van Dam, auteur van ‘Motiverende functionerings- en beoordelingsgesprekken’. Zelfs wanneer de beoordeling positief is!
Autobouwer BMW experimenteert in z’n Amerikaanse vestiging met het gebruik van AI en mensachtige robots in het productieproces. Goeie zaak of niet?
Geert startte bij Stork als meewerkende technieker en groeide door tot Projectingenieur. Dat realiseerde hij met de ondersteuning op maat van Stork.