Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Wie op zondag moet werken, kan op de dag van de verkiezing voor een probleem komen te staan. Niet alleen als je moet stemmen, maar zeker ook als je als bijzitter bent opgeroepen. Hoe zit het dan met je loon?
Volgens SD Worx heb je als werknemer in geen enkele situatie recht op loon voor de tijd waarop je je stem gaat uitbrengen. Je kan immers aan elke kiesgerechtigde een volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Vind je niemand om die taak voor jou te vervullen, dan heb je in theorie recht op een gewaarborgd loon voor de tijd dat je afwezig bent op het werk om te gaan stammen.
Word je opgeroepen om als voorzitter, bijzitter of secretaris te zetelen in een stem- of telbureau, dan heb je het recht om afwezig te zijn van het werk. De volgende bijzitters mogen gedurende de noodzakelijke tijd afwezig zijn onder de vorm van klein verlet.
Tijdens die periode hebben zij recht op hun loon:
Volgende personen genieten niet van dit voordeel. Hun afwezigheid op het werk wordt dus niet vergoed:
Je kan als werknemer uiteraard proberen onder het zetelen in een stem- of telbureau uit te komen. Voorwaarde is dat je een wettige reden hebt. Welke redenen in aanmerking komen, staan niet juridisch omschreven en wordt beoordeeld door de voorzitters van de stembureaus. De bijzitters kunnen steeds gefundeerde beroepsredenen inroepen. Deze moeten wel geattesteerd worden door hun werkgever.
(ks)
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Vraag jij je ook af hoeveel een parlementslid verdient? De parlementaire wedde ligt behoorlijk hoog. Maar is het loon van een parlementslid wel loon naar werken?
Om verkiezingen in goede banen te leiden worden meer dan 70.000 vrijwilligers opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter. Maar hoeveel verdient dat?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Je moet naar de dokter of tandarts, maar je kan enkel een afspraak maken tijdens uren waarop je hoort te werken. Hoe zit het dan met je afwezigheid en je loon?
Burgemeesters vind je in elke stad of gemeente… maar toch worden ze niet allemaal gelijk betaald. Hoeveel verdienen ze écht en hoe wordt hun loon berekend?
Wat als je door noodweer niet kunt gaan werken? Wat moet je dan precies doen en wat zijn de gevolgen?
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Met de start van de vaccinatiecampagne komt voor heel wat werknemers “het rijk der vrijheid” eindelijk weer in zicht. Maar wat als je gevaccineerd wordt tijdens de werkuren? Word je dan doorbetaald of niet?