Politieke voorkeur taboe op de werkvloer
Een vierde van de werknemers houdt zijn politieke voorkeur angstvallig verborgen voor zijn collega’s. Waarom?
Wie op zondag moet werken, kan op de dag van de verkiezing voor een probleem komen te staan. Niet alleen als je moet stemmen, maar zeker ook als je als bijzitter bent opgeroepen. Hoe zit het dan met je loon?
Volgens SD Worx heb je als werknemer in geen enkele situatie recht hebben op loon voor de tijd waarop je je stem gaat uitbrengen. Je kan immers aan elke kiesgerechtigde een volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Vind je niemand om die taak voor jou te vervullen, dan heb je in theorie recht op een gewaarborgd loon voor de tijd dat je afwezig bent op het werk om te gaan stammen.
Word je opgeroepen om als voorzitter, bijzitter of secretaris te zetelen in een stem- of telbureau, dan heb je het recht om afwezig te zijn van het werk. De volgende bijzitters mogen gedurende de noodzakelijke tijd afwezig zijn onder de vorm van klein verlet.
Tijdens die periode hebben zij recht op hun loon:
Volgende personen genieten niet van dit voordeel. Hun afwezigheid op het werk wordt dus niet vergoed:
Je kan als werknemer uiteraard proberen onder het zetelen in een stem- of telbureau uit te komen. Voorwaarde is dat je een wettige reden hebt. Welke redenen in aanmerking komen, staan niet juridisch omschreven en wordt beoordeeld door de voorzitters van de stembureaus. De bijzitters kunnen steeds gefundeerde beroepsredenen inroepen. Deze moeten wel geattesteerd worden door hun werkgever.
(ks)
1 juni 2010Een vierde van de werknemers houdt zijn politieke voorkeur angstvallig verborgen voor zijn collega’s. Waarom?
Op zondag 14 oktober trekken we met z’n allen naar de stembus. Maar wat als jij moet werken op deze hoogdag: kan je dan gaan stemmen en ontvang je gewoon je loon?
Kijk jij op tegen een bedrijfsfeestje? Jobat vertelt je waarom je beter toch gaat...
Start je met een nieuwe job? Dan ben je vast razend benieuwd naar je kersverse collega’s. Hoe je meteen goed met hen zal opschieten? Jobat geeft tips!
Dokter Prandy Bernardo Feliz Feliz waagde de sprong naar Adviserend Arts bij de Christelijke Mutualiteit en heeft zich dat nog geen moment beklaagd.
Wie wil er dierenarts worden? En vooral: wie wil het ook blijven?
Een job als thuisverpleegkundige in de stad is geen evidente keuze. Maar Véronique, Els en Sophie van Wit-Gele Kruis gaan elke dag met veel plezier op pad.
Nele en Gilbert zijn twee handen op één buik. Zij is thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, hij is één van haar dankbare patiënten.
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...