Betaalt de werkgever belastingen op mijn bedrijfswagen?
Ook bedrijven moeten belastingen betalen op bedrijfswagens die hun werknemers privé mogen gebruiken.
Een bedrijfswagen die je mag gebruiken voor persoonlijke doeleinden is een belastbaar voordeel waarop de werkgever bedrijfsvoorheffing moet inhouden. Hoe kleiner die bedrijfsvoorheffing, hoe meer je als werknemer netto overhoudt. Indien een zuinigere wagen een lager belastbaar voordeel heeft, zal je nettoloon dus hoger zijn.
Voor het bepalen van dit belastbaar voordeel wordt met verschillende elementen rekening gehouden.
De waardering is niet alleen gebaseerd op de CO2-uitstoot, maar ook op de cataloguswaarde en de leeftijd van het voertuig (=depreciatiefactor).
De formule is als volgt: cataloguswaarde x depreciatiefactor x CO2-coëfficiënt x 6/7 = bedrag op jaarbasis.
Onder cataloguswaarde wordt verstaan: de catalogusprijs van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde BTW, zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of restorno.
Voor het bepalen van de depreciatiefactor wordt er rekening gehouden met de datum van eerste inschrijving bij de DIV. De depreciatiefactor is van toepassing op wagens ouder dan 12 maanden (zowel nieuwe als tweedehandswagens). Een begonnen maand wordt geteld als een volledige maand.
Indien je dus een nieuwe bedrijfswagen kiest met een lagere CO2-uitstoot en/of een lagere cataloguswaarde, zal je belastbaar voordeel lager zijn en zal je dus meer nettoloon overhouden.
(sm)
12 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ook bedrijven moeten belastingen betalen op bedrijfswagens die hun werknemers privé mogen gebruiken.
Een werknemer met een bedrijfswagen betaalt daar belastingen op, dat loopt al snel op tot 1.000 euro per jaar.
"Sinds de CO2-taks op bedrijfswagens verdien ik netto minder. Kan ik een ‘groenere’ wagen vragen?"
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.
Sofie heeft er al een carrière van meer dan twintig jaar opzitten bij de MIVB: “Er blijft enorm veel te ontdekken”
Contraproductief werkgedrag kent vele maten en vormen. Van roddels en ongepast moppen tot een ronduit toxische werkattitude. Hoe herken je het?
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
De Nationale Bank van België (NBB) bewijst dat werken bij een centrale bank en toezichthouder dynamisch en uitdagend is, en tegelijk veel mogelijkheden biedt. Het vernieuwde competentiewoordenboek van de NBB zorgt ervoor dat medewerkers de handvatten krijgen die ze nodig hebben om hun loopbaan gericht te oriënteren en hun volle potentieel te benutten.
Een kantoor zonder bezieling kan nefast zijn voor je creativiteit. Jobat geeft je 5 tips om je kantoor op te fleuren!