Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
Vanaf 1 januari 2024 bedraagt deze kilometervergoeding 0,4269 euro per km voor werknemers in sectoren die de driemaandelijkse indexering volgen. Voor werknemers die de jaarlijkse indexering volgen, blijft het bedrag 0,4280 euro per km tot en met 30 juni 2024. Dit geldt zowel voor de overheid als voor de privésector. Ook als je met je eigen motor of bromfiets verplaatsingen doet voor je werk, heb je hier recht op.
Deze vergoeding geldt als ‘kosten eigen aan de werkgever’ en wordt niet beschouwd als loon. Je moet er dan ook geen RSZ of belastingen op betalen.
Lees ook: Hoe wordt je woon-werkverkeer vergoed?
Het gaat hier niet om woon-werkverkeer (de afstand tussen je woonplaats en je werk), wel om bijkomende verplaatsingen die je voor je werkgever moet doen. Als er een bedrijfswagen beschikbaar is, zal hij je waarschijnlijk vragen om deze te gebruiken voor de extra verplaatsingen, i.p.v. je eigen wagen. Je werkgever moet je dan immers geen kilometervergoeding betalen.
Extra: Bedrijfswagen blijft cruciaal in aantrekken werknemers
(kv/lm) - Bron: Group S
29 december 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Volgend jaar treedt het nieuw mobiliteitsbudget in werking. Werknemers zullen hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een fiscaal voordelige vergoeding. ‘Car for cash’ heet het principe. Maar kiezen is niet simpel.
Sinds vorig jaar kun je een bedrijfswagen inruilen voor geld. En binnenkort kan je zelfs kiezen voor een duurzamer alternatief. Maar wat levert nu het meeste op?
Het mobiliteitsbudget is een feit. Maar wat betekent dit voor jou en wordt het wat? Zal het de files (helpen) verminderen? Yves Labeeu geeft antwoord...
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Dat is een opvallende vaststelling. Te meer dat het aantal werknemers met een bedrijfswagen die ook privé mag gebruikt worden, de voorbije 5 jaar met 50% is gestegen.
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...
De meeste ingenieurs verdienen goed hun brood. Natuurlijk zijn er flinke verschillen naargelang de plaats van tewerkstelling, het aantal jaren ervaring enz...