Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Als werknemer heb je wel pas recht op een fietsvergoeding wanneer je regelmatig gebruik maakt van de fiets voor je woon-werkverkeer. Fiets je maar af en toe naar het werk? Dan heb je er dus géén recht op.
Je zal de vergoeding moeten vragen aan je werkgever, die allicht ook een 'ereverklaring' zal willen dat je werkelijk de fiets gebruikt, én een maandelijkse staat met de werkdagen waarop je met de fiets naar het werk bent gekomen. Voor de fiscus moet je ook bewijzen dat je met de fiets naar het werk rijdt. Dat bewijs mag geleverd worden met ‘alle middelen van het gemeen recht behalve de eed’, zegt de wet.
Ontvangstbewijzen van een bewaakte fietsstalling kunnen als harde bewijsstukken gelden. Maar bij gebrek daaraan neemt de fiscus ook wel genoegen met minder waterdichte bewijzen. Een getuigenverklaring bijvoorbeeld of een attest van de werkgever. Het is ook een goed idee om aankoopbonnetjes van je fietsverkoper bij te houden.
Als je werkgever je een fietsvergoeding betaalt van maximaal 0,35 euro per afgelegde kilometer is ze vrij van belastingen (voor aanslagjaar 2025), alsook voor de socialezekerheidsbijdragen. Je moet wel rekening houden met een plafond van 3.500 euro per jaar voor de fiscale vrijstelling. Concreet komt dit neer op een goeie 40 kilometer per dag.
Bovendien is de fietsvergoeding sinds 2024 enkel nog fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden. Wanneer je in je belastingaangifte kiest voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, dan heb je dus geen recht meer op deze vrijstelling.
Lees ook: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
(mr/lm) - Bron: Securex
3 januari 2024Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Steeds meer werkgevers betalen de fiets van hun werknemers. Zo’n leasefiets kost gemiddeld 3.600 euro, met prijzen die oplopen tot zo’n 15.000 euro.
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.