Franstaligen hebben meer stress
Een op de drie Belgische werknemers heeft last van stress, slaapproblemen of psychische uitputting. Bij de Franstaligen is dat zelfs 36 procent.
Eerst en vooral moet de opleiding die je wilt volgen een ‘erkende’ opleiding zijn. Dit kunnen zowel algemene als beroepsopleidingen zijn. Een rechtstreeks verband met je beroepsactiviteit is niet noodzakelijk. Twijfel je of een bepaalde opleiding wel in aanmerking komt voor betaald educatief verlof, dan kan je dit navragen bij de school in kwestie of kan je contact opnemen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (werk.belgie.be). Voor een taalcursus is er in principe nooit een probleem, zelfs een cursus Chinees of Grieks komen in aanmerking. Verder moet je opleiding minimaal 32 lesuren duren. Zijn het er minder, val je uit de boot.
Om recht te hebben op betaald educatief verlof moet je in principe voltijds tewerkgesteld zijn. Deeltijdse werknemers hebben enkel recht op dit verlof indien ze minstens 4/5 werken of met een variabel uurrooster tewerkgesteld zijn (minstens 1/3 van een voltijdse baan). Deeltijdse werknemers die minstens halftijds werken volgens een vast uurrooster maken ook aanspraak op betaald educatief verlof, maar enkel voor beroepsopleidingen die samenvallen met de arbeidsuren.
Is aan de voorwaarden voldaan, dan heb je recht op het verlof. Dit houdt in dat jouw werkgever je aanvraag niet kan weigeren. Wel is er een planningsmechanisme voorzien om te voorkomen dat te veel collega’s tegelijkertijd afwezig zijn. Je hebt er dus belang bij je werkgever zo spoedig mogelijk te contacteren indien je overweegt een opleiding te volgen.
Tijdens de opleiding heb je via het systeem van betaald educatief verlof recht op een aantal extra uren betaald verlof. Voor voltijdse werknemers gaat het bij een taalcursus meestal om 80 uren (geproratiseerd voor deeltijdse werknemers). Voor andere opleidingen gelden mogelijk andere maxima. Ook die info vind je op de site werk.belgie.be.
Sowieso kan het aantal uren verlof niet hoger zijn dan de uren die je werkelijk aanwezig was in de cursus. Wanneer je effectief educatief verlof wilt opnemen, moeten enkele formaliteiten vervuld worden. Zo moet je aan jouw werkgever het ‘getuigschrift van regelmatige inschrijving’ en de ‘trimestriële attesten van nauwgezetheid’ bezorgen. Deze documenten kan je opvragen via de school.
Je kan je recht op educatief verlof verliezen wanneer je bijvoorbeeld de opleiding onderbreekt of te vaak onwettig afwezig bent.
(it)
18 september 2012Een op de drie Belgische werknemers heeft last van stress, slaapproblemen of psychische uitputting. Bij de Franstaligen is dat zelfs 36 procent.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
De avondcursus die ik volg heeft geen nut voor mijn werk. Kan ik toch betaald educatief verlof aanvragen?
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Niet iedereen is altijd even kwalitatief gemotiveerd. Uit recent marktonderzoek blijkt namelijk dat er nog te weinig geweten is over dit topic.
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…
Dana en Stijn zetten op een rijtje wat jij mag verwachten als je solliciteert voor een knelpuntberoep* bij Infrabel.
Na 27 jaar in de privésector volgde Sascia haar hart en koos ze voluit voor het onderwijs.