Welk beroep oefent koning Willem Alexander al 21 jaar stiekem uit?
Wat als je ontdekt dat je collega een bijzonder hoofdberoep heeft? Onlangs lekte uit dat deze koning meer tijd in zijn bijberoep investeert dan gedacht.
Veel monarchieën zijn er weliswaar niet meer, maar binnen de OESO, de vereniging van de 35 meest ontwikkelde landen, zou koning Filip de op één na grootst verdienende monarch zijn. Hiervoor wordt er gekeken naar zijn jaarlijkse vergoeding van 11,7 miljoen euro.
De Belgische koning moet hiervoor de Britse koningin laten voorgaan. Misschien door anciënniteit, want deze dame is natuurlijk al iets langer in dienst en beschikt over een toch wel uitgestrekter koninkrijk. Het verschil is dan ook aanzienlijk. Koningin Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Meer dan het dubbele van de totale kost van onze koninklijke familie.
Met koningin Margareta II van Denemarken gaat het wat gelijker op. Zij verdient namelijk 10,9 miljoen euro per jaar. Een verschil van net geen miljoen. Zou het aan de financiële genderkloof liggen?
Op de 4de plaats staat keizer Akihito van Japan met 2,5 miljoen euro en op de 5de plek noorderbuur Koning Willem-Alexander van Nederland met 880.000 euro. Maar die laatste verdient misschien een extra centje bij via KLM?
De cijfers in deze lijst zijn weliswaar niet helemaal vergelijkbaar, want gebaseerd op cijfers van de Britse financiële site IG.com. Zij houden er geen rekening mee dat de vergoeding van Koning Filip geen pure privédotatie is. Zijn vergoeding valt onder de ‘civiele lijst’.
Met deze ‘uitkering’ moet hij ook alle onkosten betalen die bij zijn functie komen kijken, waaronder personeelskosten bijvoorbeeld. En die personeelskosten zouden een hap van zo’n 70% uit het royale budget nemen.
Naast die civiele lijst zijn er wel nog kosten die worden uitbesteed. Zo zijn er uitgaven op het vlak van ICT die worden overgenomen door de Kanselarij, worden officiële reizen naar het buitenland opgevangen door Buitenlandse Zaken, en moet ook de FOD Landsverdediging betaald worden, zijn er jaarlijks investeringen in de aankoop van kunst voor culturele promotie in het buitenland (dat valt onder Wetenschapsbeleid), en kost de Regie der Gebouwen een aardige duit (zo’n 5 miljoen euro). Daarnaast mogen ook de veiligheidskosten, die worden bekostigd door Binnenlandse Zaken, niet vergeten worden.
Professor Herman Matthijs, die verbonden is aan UGent en VUB, nam al deze kosten in aanmerking en telde er nog de dotaties van de andere koninklijke telgen bij. Hij berekende in 2014 dat het volledige koningshuis zo’n 39 miljoen euro per jaar opslorpt.
Hoeveel de koning uiteindelijk zélf overhoudt, is niet geweten. Dat is informatie waar enkel de financiële adviseurs van de familie Saksen-Coburg-Gotha zicht op hebben. Wel is geweten dat Leopold II een grote, dubieuze erfenis achterliet en dat de koninklijke familie aan het eind van de vorige eeuw hun aandelen in de Generale Maatschappij van België verkocht. Cijfers zijn daar niet van geweten, maar hun financiële adviseurs zullen er wel voor zorgen dat er geen faillissement zit aan te komen.
(sjv) - Bron: www.derijkstebelgen.be
19 juli 2019Wat als je ontdekt dat je collega een bijzonder hoofdberoep heeft? Onlangs lekte uit dat deze koning meer tijd in zijn bijberoep investeert dan gedacht.
Elk jaar moeten we als inwoners van België een flink bedrag ophoesten om de dotatie van de koning en z'n gezin te betalen. Hoeveel verdienen koning Filip & co?
Een positieve referentie van een vroegere baas of mentor is altijd een plus op een cv. Zo waarschijnlijk ook van de koningin van je land...
De tijd dat de adel het geld door de ramen kon smijten, is al lang voorbij. Want ook in de uitkeringen die de koningshuizen krijgen, heeft de economische crisis lelijk huis gehouden.
Ook de agrarische sector springt volop mee op de kar van de digitalisering. Landbouwexpert Arvesta is op dit vlak een voorloper.
Damien Broothaerts is physical & performance coach bij KVC Westerlo. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? En... wordt dat goed betaald?
Een geit zit vast aan een touw van 2 meter. Hoe kan de geit bij het gras komen dat 3 meter verder groeit? De oplossing is verrassend eenvoudig...
Er moeten een aantal zaken verplicht vermeld staan in het arbeidsreglement: een overzicht.
Wil jij werken in de blauwe economie? Of heb je blauw talent?