De job van barista: als koffie je passie is
Een sommelier van koffie. Zo zou je de job van een barista kunnen samenvatten. Hoe hip is die job in werkelijkheid?
Wil je je productiviteit opdrijven? Ga dan niet voor de quick fix van koffie of cafeïnedrankjes. Hoewel deze drankjes al menig student door examennachten hebben geholpen, slaperige collega’s energie leken te geven, en ze je ’s morgens misschien zelf ook al wel uit bed hebben geholpen, blijken hun mythische magische krachten ook nadelen te hebben.
Daarom een lijstje van the (not so) good, the bad en the ugly ...
Cafeïne geeft de meeste mensen het gevoel dat ze er alerter door worden. Het pept ook hun humeur op. Er zijn heel wat studies die dat idee ondersteunen en aantonen dat cafeïne inderdaad tot grotere productiviteit leidt op korte termijn. Maar deze studies nemen de cafeïnegewoontes van hun proefpersonen niet in acht, waardoor er een vertekend beeld wordt weergegeven.
De gerenommeerde John Hopkins Medical School besloot daarom om een nieuwe studie op poten te zetten die wél rekening hield met cafeïneverslaving of -routine. Zij kwamen tot de constatatie dat cafeïne de prestaties van de gebruikers eigenlijk niet verhoogt. Enkel als de testpersonen een cafeïnetekort ervaarden, kon deze weer omhoog geduwd worden door een kop koffie.
Eigenlijk zorgt het tekort aan cafeïne voor negatieve bijwerkingen (afkickverschijnselen), zoals een slecht humeur en een verlaagde cognitieve activiteit. De enige manier om terug ‘normaal’ te functioneren is door voldoende cafeïne te consumeren. De persoon in kwestie voelt zich dan opgepept en denkt dat zijn energieniveau de hoogte inschiet. De proefpersoon voelt zich alsof hij nieuwe dimensies bereikt en een productiviteitspiek bereikt, terwijl hij eigenlijk maar gewoon terug naar zijn normale productiviteitsniveau wordt terug gekatapulteerd.
Wat cafeïne wel doet is adrenaline vrijgeven. Dat zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam zich in een hyper-alerte, overprikkelde staat gaan bevinden en dat je geleid wordt door je emoties. Het ontketent een soort fight-or-flight mechanisme dat rationaal denken over de boeg gooit en regelrecht kiest voor een snelle reactie. Niet ideaal als je nog enkele zakelijke mails moet uitsturen dus.
Daarnaast maakt cafeïne je ook nog eens nerveus en angstig, raak je sneller geïrriteerd en heb je problemen met je emoties onder controle te houden.
Maar de negatieve volgen zijn niet alleen zichtbaar in het gedrag van de consument. Hoge dosissen cafeïne kunnen voor een verhoogde bloeddruk zorgen, verhogen het hartritme én zorgen voor een versnelde en oppervlakkigere ademhaling. Dat laatste zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof die naar je hersenen gaat daalt, terwijl je die net nodig hebt om kalm en rationeel te blijven.
Je brein heeft slaap nodig om te kunnen herladen en je zo een verfriste en heldere start van de dag te geven. Krijg je niet genoeg slaap, dan verlies je meteen focus en ben je de hele dag in minder optimale vorm, iets wat alleen maar verergert naarmate je minder slaapt. Je brein moet dan ook heel wat processen doorlopen om helemaal uitgerust te geraken. Om deze processen veilig te stellen, is het aan te raden om minder cafeïne te drinken.
Waarom? Cafeïne heeft 24 uur nodig om zich helemaal uit je systeem te werken. Drink je ’s morgens om 8 uur een kopje koffie, dan zit er om 8 uur ’s avonds nog 25% van die cafeïne in je lichaam. Alles cafeïnegerelateerd dat je na de middag nog consumeert, zal nog 50% aanwezig zijn in je systeem tegen bedtijd. Elke vorm van cafeïne die zich nog in je bloed bevindt – en ja, het wordt erger per dosis – maakt het moeilijker om te slapen.
Val je uiteindelijk toch in slaap, dan merk je de nadelen nog harder. Cafeïne vermindert namelijk de REM-slaap. Dat is de diepe slaap die ervoor zorgt dat je lichaam zich oplaadt en herstelt en het is ook het moment waarop je hersenen emoties verwerken. Als de cafeïne je slaap verstoort, sta je de volgende dag als het ware op met een emotionele handicap. Wat doe je dan om je beter te voelen? Een kop koffie ingieten of een energiedrankje nuttigen, omdat je lichaam erom lijkt te vragen, en je opgepept wil worden.
De cafeïne zal dan weer adrenaline produceren, die dan nog eens extra bijdraagt tot je emotionele beperking. De cafeïne en het gebrek aan slaap zorgen ervoor dat je je moe voelt in de namiddag, waardoor je nóg meer koffie of energiedrankjes drinkt. En dat leidt er dan weer toe dat er opnieuw méér cafeïne in je bloed achterblijft tegen dat je weer gaat slapen. Zo creëert cafeïne, en uiteraard je cafeïnegebruik, dus een vicieuze cirkel.
Drink je te veel cafeïne en wil je je verbruik verminderen of volledig stopzetten? Doe dat dan langzaam en met kleine stappen.
Cafeïne is zowel fysiologisch als psychologisch verslavend. Weet je van jezelf dat je verslaafd bent, probeer dan te stoppen onder (liefst gekwalificeerde medische) begeleiding.
Net zoals bij drugs kunnen de neveneffecten bij het stoppen zwaar zijn. Verwacht je aan hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Sommige mensen lieten griepachtige symptomen optekenen, anderen voelden zich depressief, angstig, onrustig of benauwd (en dat al na maar één kopje per dag minder te drinken).
Traag op je eigen ritme je cafeïneconsumptie afbouwen kan al veel van deze symptomen verminderen.
(sjv) – Bron : Inc.com
30 september 2019Een sommelier van koffie. Zo zou je de job van een barista kunnen samenvatten. Hoe hip is die job in werkelijkheid?
Velen beginnen de werkdag met ontbijt op hun bureau. Sommigen houden het bij een potje yoghurt, anderen hebben een heel buffet mee. En goed idee?
Precies 86 procent drinkt wel eens koffie, zo blijkt. Maar niemand staat ooit stil bij wat die koffie vertelt over zijn of haar sociaal leven. Tot nu …
Waar we allemaal goed in zijn, is beloven dat we onze slechte gewoontes gaan stoppen. Beloftes nakomen, is een andere zaak. Deze pak je best eerst aan...
Zoek je een nieuwe baan of wil je gewoon professionele contacten leggen? Dan kunnen sociale netwerksites helpen, maar weet ook dat je daartoe ook op koffiedate kan.
Werknemers laten koffiebars links liggen voor gratis koffie op het werk. Hoe komt dat?
Veel bedrijven zetten tijdens de examens hun deuren open voor studenten. Ook Regus deelt haar coworkingplekken in Ieper, Roeselare en Kortrijk.
Niet iedereen praat even makkelijk met collega's over koetjes en kalfjes. Met deze do’s en don’ts word je toch nog meester in smalltalk.
Koffie, gezond? Jazeker, toch als we verschillende studies mogen geloven. Enkele wetenschappelijk bewezen 'gezondheidsvoordelen' van koffie op een rij …