Smalltalk aan de koffieautomaat: do's en don'ts
Niet iedereen praat even makkelijk met collega's over koetjes en kalfjes. Met deze do’s en don’ts word je toch nog meester in smalltalk.
Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Norway's National Institute of Occupational Health en Oslo University. Zij deden een studie bij 48 vrijwilligers om na te gaan op welke verschillende manieren mensen met of zonder chronische pijn verschillende kantoortaken ervaren.
In de studie moesten de deelnemers 90 minuten lang een aantal nepcomputertaken, die erom bekend staan dat ze pijn in de schouders, nek, onderarmen en polsen veroorzaken, uitvoeren om kantoorwerk na te bootsen. Voor het experiment van start ging, mochten deelnemers zelf kiezen of ze eerst nog een kopje koffie dronken of niet. De wetenschappers wilden op die manier vermijden dat er een aantal ongewenste effecten van cafeïnetekort, zoals verminderde alertheid, slaperigheid en vermoeidheid, zouden optreden en de resultaten negatief zouden beïnvloeden.
Wanneer de onderzoekers na de experimenten hun data analyseerden, merkten ze op dat 19 mensen die voor de test een koffie hadden genomen, minder pijn rapporteerden tijdens de kantoortaken dan de overige 29 mensen die geen koffie hadden gedronken. Koffiedrinkers gaven bijvoorbeeld een schouder- en nekpijn aan van 41 (op 100), terwijl niet-koffiedrinkers dezelfde pijn een 55 gaven. Op alle gebieden bleken de koffiedrinkers minder pijn te ervaren dan diegenen die geen koffie hadden gedronken, ongeacht of de proefpersonen last hadden van chronische pijn of niet.
Voor je als koffiedrinker een gat in de lucht springt, moet je wel rekening houden met een aantal bedenkingen die de wetenschappers bij hun studie maakten. Zo was de oorspronkelijke studie namelijk helemaal niet opgezet om de invloed van koffie op pijn na te gaan, waardoor de resultaten mogelijk een vertekend beeld kunnen geven.
De onderzoekers wisten bijvoorbeeld niet hoeveel koffie er exact werd gedronken voor de computertest. Daarnaast hebben ze ook hun twijfels of de vergelijking tussen koffiedrinkers en niet-koffiedrinkers wel opgaat, aangezien ze niet alle eigenschappen van deze individuen hebben onderzocht. Er kunnen bijvoorbeeld andere onderliggende redenen zijn waarom bepaalde mensen minder pijn ervaren. Verder onderzoek blijkt dus noodzakelijk!
(nm) – Bron: Latimes.com
20 december 2012Niet iedereen praat even makkelijk met collega's over koetjes en kalfjes. Met deze do’s en don’ts word je toch nog meester in smalltalk.
Meer dan een kwart van de Britse werknemers heeft last van pijnlijke kniegewrichten. De oorzaken? Bureaujobs en de toenemende zwaarlijvigheid.
Als werknemers één ding gemeen hebben, is het wel hun hang naar koffie. Bovendien maakt koffie op kantoor echt wel een verschil.
Precies 86 procent drinkt wel eens koffie, zo blijkt. Maar niemand staat ooit stil bij wat die koffie vertelt over zijn of haar sociaal leven. Tot nu …
Wanneer je vastzit in een baan die je niet bevalt, kan zich dat volgens verschillende wetenschappers uiten in lichamelijke pijn ...
Heb je na een lange dag op kantoor wel eens last van nekpijn of pijnlijke schouders? Dan zijn halters de ideale bestrijders, aldus een recent onderzoek.
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?
Loonadministratie is in België een behoorlijk complexe bedoening, zo blijkt.
Elektrisch rijden zit in de lift. Steeds meer bedrijven kiezen voor de elektrificatie van hun vloot. Toch leven er nog wat vooroordelen. Onterecht, zegt Alexander Buyckx, Strategic Consulting Manager bij Athlon.