9 op de 10 zorgverleners is tevreden: ‘Aandachtspunt is emotionele uitputting’
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
De sector van de rusthuizen is een complexe sector. Er waren de voorbije jaren heel wat fusiebewegingen op het terrein. Toch staan heel wat voorzieningen, vooral de kleinere rusthuizen, nog voor grote uitdagingen. De toenemende vergrijzing, de langere levensduur, de voortdurende zoektocht naar geschikt personeel en de krappe budgetten zijn daar niet vreemd aan. Dat meent Jacques Pirard, directeur business development bij hr-dienstenbedrijf Group S.
“Wat het humanresourcesbeleid betreft, is het voor hen van groot belang om zeer efficiënt te zijn. Alleen de loonverwerking is vaak al een enorme opgave. De momenten waarop er in de zorg gewerkt wordt, kunnen erg variëren. Daarmee bedoel ik dat er heel wat verschillende uurroosters bestaan. In een productieomgeving werk je meestal in een vast regime. In een rusthuis hangt veel af van planning en organisatie. Er wordt ’s nachts gewerkt, in het weekend, er bestaan diverse premies en toeslagen, veel tewerkstelling is deeltijds ... Dat maakt het allemaal nogal complex.”
Door te sleutelen aan loon- en arbeidsvoorwaarden en door oog te hebben voor de werk-privébalans van werknemers, tracht de zorgsector een aantrekkelijke werkgever te zijn. Om zorgcentra daarin te ondersteunen, organiseert Group S seminaries en colloquia, ook over de juridische aspecten van hr. “Ook dat is een kluwen waar vaak nog veel vragen over rijzen”, aldus Jacques Pirard.
Ook de medewerkers in woonzorgcentra vragen om bijzondere aandacht volgens Jacques Pirard. “Tijdens hun werk moeten ze zowel rekening houden met de noden van bewoners, de familie daarvan, hun collega’s en directie. Dat vraagt veel inlevingsvermogen en kan voor extra stress zorgen.”
Competentiemanagement is om die reden heel belangrijk in woonzorgcentra. Volgens Jacques Pirard heeft dat domein nog een weg te gaan. “In heel wat rusthuizen worden competenties onvoldoende in kaart gebracht en geëvalueerd. Dat is spijtig, want met een goed competentiemanagement en meer vormingsinspanningen kan je het welzijn van de medewerkers bevorderen en ze laten groeien in de organisatie.”
(wv)
13 mei 2013Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
Door de toenemende vergrijzing is de vraag naar aangepaste zorgen gestegen. Dat zorgt voor zware uitdagingen in het aanwervingsbeleid van de zorgsector.
Een op de drie jongeren tussen de 15 en 25 jaar vindt een zorgberoep aantrekkelijk. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de Dag van de Zorg. Is het imago van de zorgsector aan het bijdraaien?
Hoeveel een verpleegkundige verdient, hangt onder andere af van de anciënniteit. Wij vergeleken het loon van 3 verpleegkundigen, zonder en mét ervaring ...
Wij vroegen Esengul Bingolo hoeveel zij verdient ...
Jobat vroeg bejaardenhulp Christoph Claessens (28) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Elk jaar schrijft de Vlaamse welzijnssector bijna 6400 vacatures uit. Vaak gaat het om deeltijdse jobs, maar jonge mensen zijn daar niet in geïnteresseerd..
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...
Tonie koos voor een job in het Brussels onderwijs: “Deze job doet er echt toe”