Zorgt een bouwwerf zelf voor opleiding?
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Melexis uit Tessenderlo ontwikkelt allerlei computerchips voor nieuwe snufjes in auto’s, gsm’s, enzovoort. Daarvoor heeft het bedrijf knappe koppen nodig die telkens opnieuw innovatieve producten willen uitvinden en verbeteren. “De vraag naar deze mensen neemt toe, terwijl er nu al een groot tekort is”, zegt Françoise Chombar, CEO van Melexis. “Ze zijn actief in heel toekomstgerichte jobs, waar ze zich volledig in kunnen uitleven. Het komt er echter op aan om hen de juiste studiekeuzes te laten maken, zodat de overgang naar een carrière in de technologie, voor de hand ligt.”
Melexis zet dan ook de schouders onder een intensief programma om jongeren warm te maken voor een zogenaamde STEM-richting. Dat staat voor de onderwijsdomeinen Science, Technology, Engineering & Mathematics. “We willen als bedrijf het voortouw nemen en kinderen en jongeren stimuleren om voor één van die uitdagende en maatschappelijk relevante studierichtingen te kiezen”, aldus nog Françoise Chombar. Een manier waarop Melexis dat doet, is de steun voor de STEM-academie van Technopolis.
“Het is een programma dat vijf- tot achttienjarigen betrekt bij wetenschappelijke en technologische projecten buiten de schooluren en in de vakanties”, legt de CEO uit. Die worden onder meer uitgevoerd in Houthalen-Helchteren (Greenville). “Een groep van onafhankelijke experten en de Vlaamse regering adviseert Technopolis over relevante initiatieven die in dit kader kunnen genomen worden. Het maakt deel uit van een STEM-actieplan, dat in heel Vlaanderen wordt uitgerold.”
Heel concreet geven de werknemers van Melexis ondersteuning bij het opzetten van technische workshops voor jongeren rond hout, elektronica, elektriciteit en robotprojecten. “Maar de projecten van de academie gaan nog veel breder, aangezien de STEM-richtingen toegang geven tot een wijd arsenaal van interessante jobs”, vervolgt Françoise Chombar.
“Het is zeker niet de bedoeling om alleen maar interesse op te wekken voor het sleutelen aan machines of computers te programmeren. Jongeren met STEM-kennis kunnen ook maatschappelijke uitdagingen aangaan, zoals jobs die te maken hebben met energievoorziening, gezondheid, voedselzekerheid, mobiliteit, enzovoort.”
(kme) – Foto: Hbvl
25 november 2016Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Voor de 23-jarige ingenieur Arne Bonnez gaat het snel sinds hij vorig jaar aan de slag ging bij Jan De Nul. “Ik vind het ongelooflijk dat ik dit mag doen.”
Pas afgestudeerden hebben te weinig vaardigheden voor leiderschap. Slechts 9% heeft een leiderschapsprofiel, zo blijkt.
Katrien en Soufiane vertellen over hun ervaringen bij AXA Belgium.
Welke elementen spelen mee in de zoektocht naar de eerste job bij startende ingenieurs?
Als de luchtkwaliteit op je werkplek niet optimaal is, zul je nooit efficiënt kunnen werken. Meer nog: droge en vervuilde lucht kan je zelfs ziek maken!
Als jonge twintiger sta je in de pole position van je carrière. Hoe pak je die “roaring twenties” succesvol aan? Met deze 4 tips voor ambitieuze twintigers!
Typ koetswerk in op Jobat.be en je krijgt honderden vacatures... Aan welke koetswerkjobs is er het meest nood?
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?