Ontslag door wangedrag op Facebook
Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
Bij sollicitaties checken veel kandidaat-werkgevers en hun recruiters de sociale media van de kandidaten die zich aandienen.
“Informatie op hun sociale media kan er mee voor zorgen dat ze al dan niet worden aangeworven. Maar het omgekeerde geldt ook. Zo kan ook een kandidaat terugkomen op zijn beslissing om te solliciteren na het zien van wat een werkgever op zijn sociale media plaatst”, oppert Olivier Dufour, managing director bij Page Personnel dat er een onderzoek naar deed.
Online solliciteren: tips & tricks
Volgens Dufour raadpleegt ruim twee derde van de Belgen sociale media vóór ze solliciteren. Bijna de helft geeft aan dat het imago van het bedrijf dat daaruit naar voren komt een positieve invloed kan hebben op hun beslissing om er te solliciteren.
Ruim één op vijf zegt dat ze na een blik op de sociale media van een bedrijf ook al hebben besloten om er niet te solliciteren. “Sociale media staan vol informatie over de échte bedrijfscultuur bij werkgevers”, oppert hij.
Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
In België zegt, volgens hun onderzoek, 7% van de ondervraagde werknemers zelfs dat sociale media de enige bron zijn die ze gebruiken om werk te zoeken. Op Europees niveau is dat zowat 10%. De overige 90% ziet ze als een aanvulling op andere communicatie- of informatiekanalen.
Al is er natuurlijk een onderscheid tussen de verschillende sociale media. LinkedIn is erg gericht op rekrutering, maar er zijn nog sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok. “Kandidaten gebruiken die niet als primaire zoekbron, maar werkgevers versterken er hun aanwezigheid wel fors”, stelt Dufour.
“De meeste bedrijven hebben namelijk een Instagram-account waarop ze hun imago, waarden en bedrijfscultuur proberen over te brengen. Kandidaten raadplegen die accounts doorgaans als aanvullende bron van informatie. Ze helpen hen de cultuur te achterhalen van de bedrijven waar ze overwegen te solliciteren en de kandidaten komen er meer te weten over eventuele toekomstige collega’s”, voegt hij eraan toe.
Op zoek naar een (nieuwe) job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!
(William Visterin)
12 april 2023Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
Victoria Tregub werkt als socialmediamanager bij BNP Paribas Fortis. Op basis van haar kunde deelt ze een handleiding om je LinkedIn-profiel te verfijnen.
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Een job zoeken brengt nieuwe energie in je leven maar je wil ook zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Daarom stelden we dit stappenplan voor je samen.
Wie tegenwoordig als werknemer op zoek is naar een andere job ziet door de krapte op de arbeidsmarkt vaak heel wat interessante mogelijkheden...
In deze rubriek laten we de jonge helden op de werkvloer aan het woord. Deze keer staat communicatie centraal: van (angst om te) bellen tot Instagram.
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
In een war for talent hebben organisaties met een sterke bedrijfscultuur een voorsprong. Unilin Group is hier een mooi voorbeeld van.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!