Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Kennis steeds minder belangrijk bij nieuwe job. Wat dan wél?

Wanneer je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk om te tonen hoe je in elkaar zit en wat je kan.
“Wanneer je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk om te tonen hoe je in elkaar zit en wat je kan." (Tony Swinnen, specialist talent sourcing & development bij SD Worx)
De tijd waarin je met een diploma een job kon “kopen” is ondertussen zo goed als voorbij. Wat telt dan wél op een sollicitatiegesprek?

Een moeilijke zoektocht naar de juiste persoon

Het wordt voor een werkgever steeds moeilijker om de juiste personen te vinden voor het invullen van openstaande vacatures. We vroegen aan Tony Swinnen, specialist talent sourcing & development bij SD Worx, hoe dit komt. Volgens hem zijn er verschillende oorzaken, waarvan de belangrijkste de Belgische demografie is. “Doordat het aantal mensen tussen 25 en 65 jaar die werken daalt, is er een tekort op de arbeidsmarkt. Hierdoor is het voor werkgevers niet alleen moeilijk om respons te krijgen op vacatures, de juiste persoon vinden is nog veel moeilijker.”

Dit is een van de redenen waarom de focus verschoven is van kennis naar talent. “Er zijn minder mensen die op papier aan alle nodige vaardigheden voldoen, maar er is nog steeds veel talent beschikbaar. Daarbovenop bevinden we ons in een periode van hoogconjunctuur. Hierdoor zijn er meer jobs nodig, maar door het tekort aan beschikbare personen op de arbeidsmarkt, raken deze gaten niet gevuld...”

Weg met routine en theoretische kennis

Dat computers en machines onze jobs afnemen, hoor je nog steeds veel mensen zeggen. Het is een veelvoorkomende stelling die eigenlijk niet klopt. Computers zorgen wel voor een verandering in veel jobs. In het begin was dit vooral in de fabrieken merkbaar. Machines of robots begonnen bandwerk te doen. Nu is dit ook merkbaar in andere jobs. Er zijn niet minder jobs, maar de jobs veranderen wel. Deze nieuwe manier van werken, heeft ook een nieuwe manier van aanwerven met zich meegebracht...

Computers nemen routinematige taken over. Maar niet alleen routine wordt geschrapt, ook taken waarvoor uitsluitend kennis nodig is, kunnen worden overgenomen door de computer. Een computer zal immers veel sneller informatie terugvinden dan een mens.

Creëer toegevoegde waarde

“Door je diploma op tafel te gooien en alleen kennis uit te spelen, red je het tegenwoordig niet meer. Het zal hooguit een deur voor je openen. Wat echt belangrijk is, zijn competenties, bereidwilligheid om te leren en initiatief”, zegt Tony Swinnen, specialist talent sourcing & development bij SD Worx.

Een grote kennis, veel technische vaardigheden of gewoon informatie kunnen raadplegen, is tegenwoordig niet meer zo belangrijk. Daarentegen stijgt het belang voor vaardigheden zoals problemen kunnen oplossen, omgaan met klanten en hun emoties, maar ook netwerken. Het werd belangrijker om met kennis toegevoegde waarde te creëren.

“Technische vaardigheden en kennis zijn natuurlijk niet voor elke job overbodig. In de IT-sector bijvoorbeeld is dit uiteraard nog steeds belangrijk. Kennis wordt vandaag de dag ook gewoon verondersteld aanwezig te zijn. Werkgevers gaan ervan uit dat wanneer je solliciteert voor een job, je wel over een bepaalde kennis en vaardigheden zal beschikken”, aldus Tony Swinnen van SD Worx.

Hoe zit het met ervaring?

Ook eerdere carrièrestappen zijn iets minder relevant geworden. Veel vorige jobs, vooral bij jonge starters, zeggen weinig over competenties die te maken hebben met de job waarvoor ze solliciteren.

Dat je vijf jaar in de horeca gewerkt hebt, toont niet aan of je al dan niet capabel bent te werken in bijvoorbeeld een functie als HR-medewerker. Welke probleemoplossende, sociale en networking skills je daar hebt geleerd, dat is wat uiteindelijk de doorslag geeft. Dit omdat het net die skills zijn die voor die functie van pas kunnen komen.

Daarbovenop voorzien veel bedrijven zelf opleidingen, waardoor werknemers hun kennis die voor hun functie nodig is kunnen bijspijkeren.

Wees voorbereid

Tot slot geeft Tony Swinnen van SD Worx nog een tip mee: “Wanneer je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk om te tonen hoe je in elkaar zit en wat je kan. Wat zeker geapprecieerd wordt, is het tonen van voorbereiding, initiatief en bereidwilligheid te leren. Als je toont dat je bereid bent een extra opleiding te volgen, of het initiatief neemt om in je vrije tijd bij te leren, word je zeker een waardige kandidaat.”

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook