1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels
Talenkennis blijkt een grote troef bij het zoeken naar een job. In bijna 1 op 5 vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels.
In Vlaanderen stellen met name Antwerpse bedrijven steeds hogere eisen aan de taalvaardigheden van nieuw talent, vooral bij functies in business support.
“Ben je in de regio Antwerpen op zoek naar een job binnen administratie, sales support of customer service, dan zul je vandaag voor bijna de helft van de vacatures een goed niveau in Frans nodig hebben”, stelt Ashley Efonye, consultant bij Walters People Antwerpen.
Hoe goed beheers jij de Franse taal? Doe de test!
Sinds de pandemie is het contact met klanten veel meer een online aangelegenheid geworden. “Organisaties zoeken naar manieren om toch aan kwalitatieve klantenbinding te doen, ondanks die digitale shift”, stelt ze.
“Ze staan er – veel meer dan vroeger – op dat elke klant in de eigen taal verwelkomd en geholpen wordt. Daarom geven ze voor customer service en sales support functies de voorkeur aan kandidaten die zowel Nederlands als Frans spreken – voor de meeste Antwerpse organisaties de twee voornaamste talen in hun klantenbestand.”
Lees ook: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels
“Ten eerste adviseren we studenten die een carrière binnen business support ambiëren om indien mogelijk Frans als keuzevak te kiezen”, stelt ze. “Toegegeven, het klinkt minder spannend dan pakweg Zweeds of Chinees leren, maar studenten onderschatten vaak hoeveel deuren een goede kennis van het Frans opent voor hun verdere carrière. Die tweetaligheid is nu eenmaal typerend voor ons land.”
Indien je op zoek bent naar een nieuwe job en slechts beschikt over een beperkte kennis van het Frans, dan mag je je volgens Ashley Efonye niet laten afschrikken door vacatures die tweetaligheid vragen. “Durf te solliciteren”, stelt ze.
Interesse in een verkoopfunctie? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
De meeste organisaties zijn, volgens haar, flexibel. “Het gaat er voornamelijk om dat de eerste communicatie met de klant in het Frans kan verlopen. De verdere afhandeling van bestellingen, klachten en productaanvragen verloopt meestal via e-mail, waarbij je gerust een vertaaltool kunt gebruiken. En bovendien zal je talenkennis sowieso on the job verder groeien, of kan je voordeel halen uit een intensieve taalcursus die je werkgever je eventueel biedt”, stelt ze. “Een avondcursus Frans is op elk moment in je carrière sowieso een slimme zet.”
Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant
(William Visterin)
18 oktober 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Talenkennis blijkt een grote troef bij het zoeken naar een job. In bijna 1 op 5 vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels.
Een tiental verschillende profielen van verkopers staan op de lijst van knelpuntberoepen van VDAB. Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?
Wat is de meest onderwezen vreemde taal in het algemeen en in het beroepsonderwijs in de EU?
3.841 euro bruto. Dat is het gemiddelde maandloon van een verkoper in ons land. Al zijn er in de verkoop grote verschillen.
Wat zijn de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden? Welk loon kan je als sales assistent verwachten? In welke sectoren is de vraag het hoogst ?
Brussel is divers en meertalig, eerder dan 'Franstalig'. Als je maar wil communiceren op de werkvloer, dan kom je al ver. Dat zeggen 8 Brusselse werkgevers.
In domeinen als IT, engineering en consultancy is Engels vaak de voertaal. Maar hoe is het bij de doorsnee Belg gesteld met de kennis van deze vreemde taal?
De Brusselse vervoersorganisatie MIVB staat open voor Nederlandstalige collega’s. "Elke beginnende MIVB-medewerker, in contact met klanten, doorloopt een taalopleiding van twee weken."
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een meertalig land als België. Hoe goed beheers jij de Franse taal? Doe de test!