Enkel in Duitsland ben je veilig op Facebook
In Duitsland is een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verbiedt om informatie over sollicitanten op te zoeken op Facebook.
42 procent zegt nooit online op zoek te gaan naar informatie over zichzelf, 35 procent doet dit soms. Onrustwekkender is dat 59 procent nooit checkt welke foto's er van hem of haar op het internet te vinden zijn.
Uit de enquête blijkt ook dat 38 procent van de werkzoekenden slechts een half uur in de voorbereiding van een sollicitatiegesprek steekt. Eén op vier besteedt een kwartier tot een half uur aan de voorbereiding, 23 procent besteedt er één tot twee uur aan.
Hoe deze voorbereiding eruit ziet? 97 procent van de werkzoekenden zoekt informatie over toekomstige potentiële werkgever online, terwijl 88 procent mogelijke lastige vragen doorneemt.
Daarnaast oefent 41 procent erop om alle sterke punten over zichzelf te kunnen opsommen. 34 procent zoekt informatie op over de gesprekspartner en 31 procent gaat op zoek naar de laatste sollicitatietips.
"Werkzoekenden weten dat de eerste indruk van groot belang is," zegt Raymond Puts van Unique. "Maar die begint met een goede voorbereiding op het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. En hoewel je steeds vaker hoort dat werkgevers hun kandidaten van te voren 'googelen', lijkt dat nog steeds niet doorgedrongen bij alle werkzoekenden. Nochtans zou kennis over het eigen online imago een onderwerp moeten zijn dat vaker aan bod komt in de voorbereiding op sollicitatiegesprekken."
(jn)
20 september 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In Duitsland is een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verbiedt om informatie over sollicitanten op te zoeken op Facebook.
Cv’s worden soms totaal genegeerd door bedrijven. Hoog tijd om je eigen cv eens af te stoffen en te bekijken of je het niet anders moet aanpakken.
Google ontvangt per week 75.000 CV’s. Google-rekruteerder, Michael Junge, vertelt in zijn boek wat je niet mag doen als je bij Google solliciteert.
Je doet je job goed, maar niemand ziet het. Een véél voorkomend probleem. "Mensen vinden het gênant om te zeggen wat hun troeven zijn", getuigt imagocoach Sascha Bertus.
‘0,00005’ gram clenbuterol die bij wielerheld Contador ontdekt werd, heeft zijn imago een knauw gegeven. Kan de hulp van een imagocoach soelaas bieden?
Vrienden hebben op Facebook, Twitter en LinkedIn is niet moeilijk. Maar uit dit netwerk een professioneel voordeel halen is een ander paar mouwen.
Vrienden op sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn die je niet goed kent, kunnen in de zoektocht naar een nieuwe job nuttiger zijn dan echte vrienden of kennissen. Dat zegt Mark Granovetter van de Stanford University.
Vergeet je diploma, je vaardigheden of je ervaring. Een job vind je tegenwoordig vooral om wie je bent: je persoonlijkheid dus. Of toch niet?
Wie bij het Wit-Gele Kruis aan de slag gaat, wil vaak nooit meer iets anders. Kaat, Kathleen en Marlies schetsen waarom ze al heel wat jaren bij deze zorgorganisatie werken en vooral… waarom ze er ook dolgraag willen blijven.