De loonkloof moet dicht van Europa
Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
Dat blijkt uit onderzoek van HR-expert Acerta Consult, dat vaststelt dat steeds meer bedrijven openlijk over verloning communiceren. Al blijkt het taboe om over loon te spreken nog iets groter in Vlaanderen dan in de rest van het land.
Tegen 2026 moeten bedrijven voldoen aan de Europese richtlijn over loontransparantie. Die nieuwe richtlijn moet de loonkloof en -discriminatie tussen mannen en vrouwen meer helpen te bestrijden.
De EU-lidstaten, waaronder België, hebben dus nog twee jaar (tot 2026) tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Door de lonen transparanter te maken, streeft de EU naar een gelijk loon voor gelijk werk.
Lees ook: De loonkloof moet dicht van Europa
Let wel: in België zijn bedrijven vanaf 50 werknemers nu al verplicht om een loonkloofrapport op te stellen. Door de richtlijn zullen de verplichtingen hierrond evenwel veel uitgebreider worden.
De nieuwe richtlijn verplicht je als werkgever om je medewerkers te informeren over de criteria die je hanteert voor salarissen en salarisverhogingen. Deze criteria moeten namelijk objectief en genderneutraal zijn.
Daarnaast moet je deze data ook rapporteren aan de bevoegde nationale overheid. Dat moet jaarlijks wanneer je meer dan 250 medewerkers in dienst hebt. En driejaarlijks wanneer je 150 tot 249 medewerkers in dienst hebt.
En om precies te zijn: twee jaar na de omzettingstermijn – dus tegen 2028 - geldt de rapportageplicht ook voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers.
Ontdek: Wanneer je best wel/niet met collega’s over je loon praat
Als uit de doorgespeelde rapportage een loonkloof van meer dan 5% blijkt, dan moet je als werkgever maatregelen nemen om de kloof te dichten.
Het gaat dan om een loonkloof die je als organisatie niet kan rechtvaardigen op basis van objectieve en genderneutrale criteria.
Extra: Loonkloof in België bedraagt 624 euro
(William Visterin)
24 mei 2024Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
De werkende Belg gaat er qua loon en toegekende extralegale voordelen flink op vooruit. Een doorsnee Belg verdient 3.800 euro bruto per maand.
Met de juiste vaardigheden is de kans groot dat je een goedbetaalde job kunt scoren. Welke vaardigheden maken de kans op een hoog loon groter?
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.
Flexibele werkuren, fijne collega’s … OK, maar over het belangrijkste wordt nog altijd gezwegen: het loon. Is dat wel zo slim?
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen?
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
624 euro per maand. Dat is het loonverschil tussen man en vrouw.