20% meer zieke werknemers door corona
Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
Neem een doorsnee bedrijf van duizend werknemers, dan is op een gemiddelde werkdag daarvan 70 à 80 werknemers afwezig door ziekte. De cijfers die HR-specialisten, als Attentia en Securex, hierover regelmatig publiceren, kunnen licht verschillen. Maar nu ook niet weer zo erg veel.
Eén bekende manier om ziekteverzuim of absenteïsme in te delen is de duurtijd: kortlopend (minder dan één maand), middellang (langer dan een maand en korter dan een jaar) en langdurig (langer dan een jaar). Vooral het aantal langdurig afwezigen steeg de voorbije jaren sterk in ons land.
Ook de coronacrisis heeft zo zijn impact op ziekteverzuim. Zo was er volgens SD Worx, een andere HR-specialist, in mei een halvering van het kort verzuim, in vergelijking met mei vorig jaar. Maar lag het middellang ziekteverzuim (afwezigheid tussen een maand en een jaar) tien procent hoger dan een jaar geleden. Naast de duurtijd zijn er ook andere manieren om verzuim in te delen. Met deze vier kleuren bijvoorbeeld.
Dit is eenvoudig: hierbij is de medewerker echt ziek. Hij of zij wordt door een dokter dan ook arbeidsongeschikt verklaard. Opvallend: slechts 30 procent, en dus een minderheid, van het totale verzuim zou wit verzuim zijn, zo bleek uit recente bevindingen van de Nederlandse adviseur Peter Weustink.
Wit verzuim kan overgaan in grijs verzuim: de medewerker meldt zich ziek af voor het werk, maar het is onduidelijk of dat verzuim nog wel terecht is. Klassiek voorbeeld: iemand blijft het hele ziektebriefje thuis, terwijl men eigenlijk niet meer ziek is. Een medewerker heeft dus de keuze om zich wel of niet ziek te melden. Er is wellicht wel sprake van ziekte, maar er zijn ondanks de ziekte wel arbeidsmogelijkheden.
Telt ook mee in deze categorie: de eigen ziekmelding vanwege een ziek kind of vanwege privé-omstandigheden. Zowat 60 procent van alle verzuim zou grijs verzuim zijn.
Een medewerker meldt zich ziek, maar is niet ziek en ook niet arbeidsongeschikt. “Zwart verzuim is eigenlijk gewoon een vorm van fraude”, aldus Peter Weustink. Volgens hem bedraagt deze categorie minder dan 10 procent van het totale ziekteverzuim.
Dat is net het omgekeerde: ziek zijn en toch komen werken. Maar wie ziek komt werken, kan waarschijnlijk niet optimaal presteren en bovendien: nog zieker worden én andere medewerkers besmetten. Waardoor het voor een werkgever nog meer ziektes en andere last kan zorgen.
Het coronavirus was voor bedrijven op dit vlak een wake-up call. Want werd tot voor enkele maanden ziek komen werken nog aanzien als aanvaardbaar of (erger nog) als een heldendaad, dan is dat vandaag al lang niet meer het geval.
Wie (echt) ziek is, blijft best thuis.
(William Visterin)
27 juli 2020Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
Bureau-eilanden in een open werkplek. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?
Aan je ontslag indienen tijdens je ziekteverlof zijn ook risico’s verbonden. Hier houd je best rekening mee...
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Wist je dat een zieke werknemer handenvol geld kost? Juist daarom doet je baas er maar beter alles aan om je gelukkig te houden.
VDAB heeft een strijdplan klaar om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen in de vele vacatures die de provincie rijk is.