Welke impact heeft de ‘wet-Peeters’ voor jouw job?
Na maandenlang onderhandelen is de wet Werkbaar Wendbaar Werk van minister Peeters zo goed als een feit. Maar wat betekent dat concreet voor de werknemer?
De verhalen van landen en bedrijven die experimenteren met gunstigere arbeidsvoorwaarden gaan de wereld rond. Het is een teken aan de wand dat werknemers internationaal snakken naar meer rust.
Zo deed men in Zweden een proefproject met de zesurige werkdag. Ondanks de positieve resultaten bleek deze maatregel financieel onhaalbaar. Frankrijk voerde dan weer een wet in waarbij werknemers het recht krijgen om mails en telefoontjes na de werkuren te negeren. In Amerika strooien sommige bedrijven met onbeperkt verlof.
En ook in België deed minister van Werk Kris Peeters onlangs nog enkele wetswijzigingen om bijvoorbeeld telewerk en overuren interessanter te maken. -- Lees ook: Welke impact heeft de ‘wet-Peeters’ voor jouw job?
Het is goed dat er nagedacht wordt over zulke initiatieven, maar de vraag is of we niet voorbij gaan aan de basis van het probleem. Werkbaarheid gaat immers niet enkel over het aantal gepresteerde uren, maar eens te meer over het graag uitvoeren van de job.
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat tevreden werknemers productiever en meer betrokken zijn. Bovendien zitten medewerkers die hun job graag doen er vaak niet mee in om een uurtje langer te werken.
Het is dus belangrijk om in de eerste plaats aandacht te schenken aan het welzijn van de werknemer op de werkvloer. Enkele kleine ingrepen kunnen de tevredenheid en betrokkenheid verhogen.
Zo is het bijvoorbeeld goed om medewerkers te betrekken bij het beslissingsproces. Door hen op de hoogte te houden van de evoluties binnen het bedrijf en te tonen welke resultaten geboekt worden door het geleverde werk, verhogen de motivatie en betrokkenheid.
Het is belangrijk dat je als medewerker de autonomie en verantwoordelijkheid om de taken naar je eigen gevoel af te werken worden gegund. Het zijn immers zulke kleine zaken die het werk automatisch werkbaarder maken.
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
Na maandenlang onderhandelen is de wet Werkbaar Wendbaar Werk van minister Peeters zo goed als een feit. Maar wat betekent dat concreet voor de werknemer?
Moeders die na hun zwangerschap opnieuw aan de slag gaan vinden het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen hun werk- en privéleven, zo blijkt.
Chris Verbruggen is administratief HR-medewerker bij t-groep. Volgende maand kan ze in principe met pensioen. Maar dat wil ze niet. Wat is haar geheim?
De grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ zouden vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.
De Vlaamse overheid moet het tegen eind 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen. “We willen zorg dragen voor onze mensen en gemotiveerde ambtenaren houden!"
Dankzij de nieuwe wet-Peeters rond loopbaansparen kunnen werknemers in de toekomst tijd opsparen om tijdens hun loopbaan als betaald verlof op te nemen.
De voorbije jaren nam Rumst een nieuw organisatieplan in gebruik. De gemeente verzamelde alle medewerkers en netwerkpartners in het Landschapskantoor, om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.
Pas afgestudeerden hebben te weinig vaardigheden voor leiderschap. Slechts 9% heeft een leiderschapsprofiel, zo blijkt.
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.