Het loon van...
Vorige

1 van 873

Volgende
Volgend artikel:

Keeper Lowiese van OHL Women werkt extra bij als huishoudhulp, “uit noodzaak”

Keeper Lowiese van OHL Women werkt extra bij als huishoudhulp, “uit noodzaak”

Lowiese Seynhaeve
Dankzij aflevering 3 van ‘All Access’ leerden we dat veel vrouwen in de Belgische Super League nog studeren ... of een job uitoefenen naast hun voetbalcarrière. Zo ook Lowiese Seynhaeve, de keeper van OHL Women. Hoe combineert ze dat? En... hoe moeilijk is dat?

Lowiese in het kort

  • Geboren op 29 december 1999
  • Woont in Scherpenheuvel-Zichem
  • Gespeeld bij: Club Brugge (...-2016), KAA Gent Ladies (2016-2019), RSCA Women (2019-2021), Essevee Women (2021-2023) en nu OH Leuven (2024-...)
  • Positie: keeper

Je combineert voetbal op Super Leagueniveau nog met een job. Hoe doe je dat?

“Per week ben ik toch wel zo’n 20 uren op de club en dus met voetbal bezig. Daarnaast werk ik inderdaad nog bij, om het financieel iets breder te hebben. Daarom ben ik per week ook 12 uren huishoudhulp bij een gezin.”

Check: Wat doet en verdient een huishoudhulp?

“We trainen vier dagen per week bij OHL Women: op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Zaterdag is er match. Ik heb er dus voor gekozen om op woensdag 8 volle uren te gaan werken. Op donderdag moet ik nog eens 4 uren aan de slag, wat meestal wel lukt omdat we dan meestal op tijd stoppen.”

Dat lijkt ons niet simpel...

“Nee, dat klopt. Op donderdag moet ik me altijd haasten. Na de training snel iets eten en terug gaan werken. Dat is niet zo fijn. Bovendien is huishoudhulp ook fysiek een vrij zware job. Op momenten dat andere speelsters rust kunnen nemen, ben ik nog altijd fysiek in de weer. Dat weegt soms wel.”

Ontdek: Arno Van Den Abbeel over zijn job als fulltime hoofdcoach van OHL Women
Lowiese Seynhaeve, keeper bij OHL Women

Welke studies heb je gedaan?

“Ik heb een 7de jaar Se-n-se Integrale Veiligheid gevolgd. Dat leidt meestal tot een job in het leger, bij de politie of in security. Dat boeit me wel. En ik vond dit nuttig met een kijk op de toekomst. Ik wil sowieso het maximum uit m’n voetbalcarrière halen, maar weet ook dat die – vooral in het vrouwenvoetbal – snel eindig is.”

“Na je 30ste kan je als speelster in de Super League best beginnen uitkijken naar een ‘gewone’ job. Dan hoop ik dus iets met m’n studies te kunnen doen, in een leuke baan die ik met plezier kan uitoefenen.”

Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

Zou het niet simpeler zijn moesten de speelsters allemaal evenveel verdienen als hun mannelijke collega’s?

“Ik denk dat we makkelijker voldoende zouden moeten betaald kunnen worden als profvoetbalster. Als dat loon omhoog gaat, zouden we niet meer extra moeten gaan werken om rond te komen.”

“Het loon varieert natuurlijk van speelster tot speelster, in functie van haar carrière, cv en ervaring ook. Daar komen nog premies bij – voor winst, gelijk spel, kampioen spelen of bekerwinst, bijvoorbeeld – maar dat is nooit een zekerheid, natuurlijk.”

Verdien jij zoals het hoort?Vergelijk jouw loon met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas

“In totaal zijn we bij OHL Women met een 3-tal dames die ook nog gaan werken. De meeste van de groep (zo’n 24 speelsters in totaal, nvdr.) studeren nog. Slechts enkele zijn fulltime profspeelsters. De directie van OHL en onze Women Manager Aline Zeler zijn gelukkig wel met een plan bezig om iedereen prof te kunnen maken.”

Lowiese Seynhaeve, keeper bij OHL Women

Gaan werken is dus een noodzaak. Als je kon kiezen, was je veel liever fulltime profvoetballer?

“Ja, zeker. Gelukkig kan ik uit m’n job als huishoudhulp ook voldoening halen. Het geeft een goed gevoel als de mensen tevreden zijn na m’n harde werk. Dat maakt de combinatie op dit moment dus zeker draaglijk”

“Iedereen droomt ervan om van z’n hobby – in mijn geval voetbal – z’n beroep te kunnen maken, toch? Elke dag buiten sporten met een groep vriendinnen, zoals bij OHL Women, is sowieso veel leuker. Samen met het team zijn we alvast goed bezig, we staan momenteel aan kop van de competitie. Ik blijf dus goed trainen, ben veel volwassener geworden én ik presteer goed, dat is de club niet ontgaan. Hopelijk wordt mijn ambitie en droom om een profstatuut te krijgen binnenkort dus werkelijkheid.”

Lees ook: “In het vrouwenvoetbal werkt of studeert (bijna) iedereen ook nog”
Bekijk aflevering 3 van DAZN All Access

(Kristof Verhasselt)

16 december 2024
Anderen bekeken ook