Wat wordt het nieuwe normaal op het vlak van kantoorwerk?
De pandemie heeft onze manier van werken grondig veranderd. Maar wat houden we daar van over? En hoe ziet onze werkplek er uit als we terug naar kantoor gaan?
“Ons nieuwe hoofdkwartier wordt een plek waar je als medewerker doelgericht naartoe gaat om mensen te ontmoeten. Tegelijk willen we het DNA van Aquafin mee doorgeven”, zegt Tina Van Grimberge, projectmanager voor het Campus Aquafin-project. Het wordt, volgens haar, een duurzaam gebouw, opgetrokken volgens de principes van circulair bouwen, in een blauwgroene omgeving met aandacht voor ecologie en biodiversiteit.
Het gaat niet alleen over een renovatie van een gebouw, maar ook over een andere manier van werken. Voor de werknemers is er namelijk één belangrijk gevolg: de vaste bureauplekken verdwijnen. “We zetten in op een grote verscheidenheid in het gebruik van de beschikbare ruimte, zowel buiten als binnen”, stelt Van Grimberge.
Ontdek... De trend in kantoordesign: minimalisme
De werknemers van Aquafin gaan aan de slag in een duurzaam ontworpen kantoorgebouw, tussen een grote (fietsen)parking en een nieuw refterpaviljoen in het groen. “In ons kantoorgebouw krijgt elke verdieping een andere invulling. Op de gelijkvloerse en eerste verdieping plannen we een open atrium, verschillende vergaderzalen en individuele werkplekken in zowel stille als dynamische zones. Op de tweede verdieping vind je brainstormzones en ruimtes voor project- of teamwerk. Je kiest dus een werkplek in functie van het werk dat je op dat moment moet doen.”
Tegelijk wil Aquafin zichzelf bij aanvang zo weinig mogelijk regels opleggen. “We willen snel kunnen schakelen indien nodig”, stelt Tina. Het gebouw is zo ontworpen dat bepaalde zalen gebruikt kunnen worden door anderen. Coworkingspace, studieruimtes voor studenten, start-upruimte: Aquafin ziet voor zichzelf een actieve rol in de deeleconomie weggelegd.
Geen vaste werkplekken meer dus. “Neen, ook niet voor onze CEO Jan Goossens”, antwoordt Van Grimberge als we ernaar vragen. “Natuurlijk kan onze CEO een private of rustige werkruimte krijgen als hij daar op dat moment nood aan heeft”, voegt ze eraan toe. Daarnaast moeten collega’s vlot terug te vinden zijn. “We gaan een aantal functies bepalen, van HR tot de IT-helpdesk, die een specifieke locatie krijgen. Al betekent dat niet dat het hele team daar hoeft te zitten.”
Belangrijk is ook dat het aantal beschikbare vierkante meters behouden blijft. “Ondanks het hybride werken laten we ons nieuw hoofdkantoor niet inkrimpen. Wij willen onze medewerkers een comfortabele ruimte aanbieden met flexibiliteit naar de toekomst. Elkaar ontmoeten, vraagt ook ruimte.”
Extra: Hebben we nog een kantoor nodig?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
21 december 2021De pandemie heeft onze manier van werken grondig veranderd. Maar wat houden we daar van over? En hoe ziet onze werkplek er uit als we terug naar kantoor gaan?
Bij Aquafin halen ze het groen gas zelf uit het slib van het afvalwater en injecteren ze het daarna op het aardgasnet. Een primeur in Vlaanderen.
Bij waterzuiveraar Aquafin wordt de ‘cateringkar’ de komende maanden getrokken door Bettina: management assistent en in haar vrije tijd biotuinier.
Het populairste kantoordesign voor 2022 is het 'minimalist styled office'. Ook klassiek en Scandinavisch blijken in trek.
Op het dak van het hoofdkantoor van waterzuiveraar Aquafin staan bijenkasten. Waarom?
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost.
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Waarom zou je de hele tijd achter de schoolbanken zitten als je ook in de praktijk kunt leren? Dat moet Robin Vanhee gedacht hebben...
Hey, young graduate! Weet jij al welke soorten vorming, training en opleiding er bestaan voor wie pas de werkvloer betreedt?